Des d'aquest dimecres, i fins al dissabte 6, el CosmoCaixa acull la 15a edició de la Fira Recerca en Directe, organitzada pel Parc Científic de Barcelona (PCB) i l’Obra Social “la Caixa” amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). Durant 4 dies, 80 investigadors adscrits a 11 projectes d'investigació de gran prestigi duran els seus laboratoris al CosmoCaixa amb l'objectiu de mostrar als estudiants i al públic les aplicacions de les recerques més capdavanteres. Però en aquesta fira, a més a més, es vol potenciar la mentalitat científica, i per això a cadascun dels estands, amb tecnologia pròpia d'un laboratori científic, es formularà un problema que el visitant, amb l'ajut de científics professionals, haurà de resoldre amb mitjans científics avançats. A més a més dels 11 projectes, hi haurà un estand on els tres guanyadors del concurs BATX2LAB explicaran els projectes de recerca realitzats amb la tutela d'un investigador del Parc Científic de Barcelona. Està previst que visitin la fira més de 5.000 persones. L’activitat és gratuïta el 3, 4 i 5 de maig per a les escoles, prèvia reserva. El dissabte 6 de maig l’entrada és lliure i la visita està inclosa amb l’entrada del CosmoCaixa Barcelona.

De l'Arqueologia a la Medicina

El GRESEPIA (Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) oferirà una mostra de com s'usen les tecnologies 3D per a les reconstruccions virtuals d'elements arqueològics. L'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) ensenyarà com usen tecnologies 3D per reconstruir teixit cardíac danyat. L'Equip de Biologia de la Conservació del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambiental de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IrBio) de la Universitat de Barcelona ensenyarà com les tecnologies de seguiment d'exemplars d'espècies amenaçades pot contribuir a evitar la seva desaparició. La Unitat de Biologia Estructural - Institut de Biologia Molecular de Barcelona (SBU-IBMB-CSIC) donarà als visitants la possibilitat de cristal·litzar proteïnes. El Grup de Malalties metabòliques complexes i mitocòndries de l'Institut de Recerca Biomedica –IRB mostrarà com s'intenten buscar noves aplicacions a vells fàrmacs. El grup de Validació Funcional i Recerca Preclínica (FVPR) del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) mostrarà com treballen amb les nanopartícules que han de dur medicaments a les diferents parts del cos.

El nou secret d'internet i el secret de les pedres de Barcelona

El Quantum Nano-Optoelectronics de l'ICFO-Institut de Ciències Fotòniques mostrarà les recerques que realitzen entorn del grafè i les possibilitats que aquest material serveixi per desenvolupar un internet cent vegades més ràpid que l'actual. El Grup de Ciències de la Terra-Geologia de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB - Institut de Ciències de la Terra (CSIC) mostrarà el seu programa BCNRocks, que combina de forma multidisciplinària l'estudi geològic de Barcelona amb l'estudi de la seva història. El Grup de Recerca de la Malària de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un dels grups líders d'àmbit mundial en l'estudi d'aquesta malaltia, mostrarà l'eficàcia dels diferents fàrmacs per curar la malaltia. El Grup de Genètica i Ambient en les Psicosis (GAP) de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata (HUIPM) / Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) explicarà l'origen genètic de moltes malalties mentals. I el Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Unitat de coordinació acadèmica ETIC a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) mostra l'ús de les noves tecnologies en els concerts en directe de música clàssica.