El Palau Robert acull l'exposició "El Celler de Can Roca: de la Terra a la Lluna", un homenatge a un local que s'ha convertit en un referent a nivell internacional, fins al punt de ser considerat el primer restaurant del món per The Restaurant Magazine els anys 2013 i 2015. Amb l'exposició dedicada a aquest restaurant, també es vol retre un homenatge a la gastronomia catalana, que en les darreres dècades ha experimentat un creixement espectacular. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de visitar l'exposició, ha declarat que aquesta iniciativa ha de servir per mostrar "un agraïment a la gastronomia catalana en general i a tot el que ha fet, fa i farà pel país”. I ha volgut agrair molt especialment als propietaris del Celler, tot destacant que “no heu tingut mai un no per Girona ni per Catalunya”.

Inauguració de l'exposició. Fotografia: Generalitat de Catalunya.

El Celler de Can Roca

Els tres germans Roca van criar-se al restaurant dels seus pares, a Girona, i el 1986 dos d'ells, en Joan i en Josep, van decidir emprendre la seva pròpia aventura gastronòmica i obrir un nou local, prop del dels seus pares (més tard s'hi incorporaria també el germà petit, Jordi, com a pastisser). Els Roca van destinar molts esforços a la innovació i, a més a més de les tècniques culinàries tradicionals, en van desenvolupar de noves, com el fumat mitjançant un aparell especial. La inventiva juga un paper clau en el restaurant, que inclús fa associacions entre menjars i músiques i entre menjars i colors. El 1995 va rebre la primera estrella Michelin, el 2002 la segona i el 2009 la tercera. A més a més de la gestió del restaurant, els germans Roca són molt prolífics en projectes: han publicat diversos llibres i s'han involucrat en projectes ben diversos.

Difícil transferència

La gent visita els restaurants, bàsicament, per menjar. I és difícil transmetre les sensacions que s'obtenen a través del gust mitjançant la vista o l'oïda. L'exposició del Palau Robert intenta transmetre la filosofia del restaurant a través d'una explosió de disseny: plafons en les posicions més inversemblants, elements que suren sobre estranyes safates, banys de música i de color, fantàstics diagrames... I una autèntica demostració de noves tecnologies: càmeres que retransmeten en directe la tasca de la cuina, ús de la realitat virtual... Tot en sintonia amb la filosofia del Celler: experimentació extrema, ús de tot tipus de recursos, arrelament en la tradició... Però l'exposició no sempre aconsegueix transmetre allò que pretén. Algun dels vídeos no es senten correctament, i és impossible seguir la projecció. Molts dels elements més vistosos de la mostra expliquen ben poc. Els diagrames informen poc o res... Sembla una exposició més destinada a impressionar que a explicar alguna cosa.

Popularitzar l'impopularitzable

El Celler de Can Roca és, sens dubte, un dels millors restaurants del món. I com a tal, és molt selecte. Els preus no són populars i les llistes d'espera són llarguíssimes i abasten molts mesos. Molta gent no hi anirà mai. No formarà part dels selectes 45 comensals que, cada àpat, s'asseuen al local de Girona. Mai no tastarà cap de les 40.000 ampolles de màxima qualitat que es guarden al seu celler. L'exposició del Palau Robert sembla que els està destinada: constituiria un substitutiu d'una degustació real dels plats dels grans xefs. Una visita per mostrar-los allò que està més enllà del seu abast, sense ni tan sols la possibilitat de tastar-ne un mos. Una oportunitat de pegar una ullada a un cel que els està vetat. A la fi, un exercici d'exhibició bastant gratuït.