Avui s'ha presentat a la Setmana del Llibre en Català l'Associació Professional d’Escriptores i Escriptors de Literatura ESCRIVIM. Aquesta associació ha estat fundada per trenta-sis reconeguts autors, que es consideren professionals de l'escriptura, com Jordi Sierra i Fabra, Care Santos, Meritxell Martí, Jaume Cela, Jaume Copons, Maite Carranza i Gemma Lienas. Maite Carranza, presidenta de la Junta d'ESCRIVIM, ha protestat perquè no es considera als escriptors com a professionals de la cultura. Per la seva banda, Pere Martí, Anna Manso i Àngel Burgas han incidit en la falta d’un debat seriós sobre les múltiples causes d’aquesta precarització: la crisi econòmica, l’ultraliberalització, la socialització malentesa del llibre literari a les aules, la falta de polítiques que protegeixin la creació, la coexistència amb les noves tecnologies, la falta d’interès per la lectura, la desvalorització del llibre, les plataformes de venda digitals...

presentacio

Martí Piñol en la presentació d'ESCRIVIM.

Un manifest contundent

Elisenda Roca ha llegit un manifest en què es denuncia que s'està pervivint el sistema franquista en què els escriptors escrivien en defensa de la llengua i la democràcia. I que això es produeix al mateix temps que el mercat del llibre es professionalitza sense que es professionalitzin els escriptors més que de forma excepcional. Els autors denuncien que no s'els considera treballadors de la cultura, a diferència dels editors, els llibreters, els assessors..., i que justament per això viuen en una situació extremadament precària, que s'ha vist agreujada per la crisi. Els escriptors carreguen contra la liberalització del sector, contra la desvalorització del llibre... Però també fan un atac directe al concepte d'accés gratuït a la cultura: "Segons aquest discurs la CULTURA (cinema, música i llibres) únicament són continguts – sense valor econòmic- dels nous contenidors -els mitjans tecnològics- que sí que tenen una traducció en valor econòmic: connexió a Internet, ordinadors, mòbils, tàblets, televisors...".

Crida als creadors

ESCRIVIM representa als escriptors, però demana a tots els professionals de la cultura que s'organitzin i que defensin els drets dels creadors "que malviuen al marge el sistema". Per això han fet una ferma defensa de la intervenció legal de les institucions en defensa dels seus drets, front a la pirateria i front al mercat. Els creadors de l'associació saben que la seva tasca no serà senzilla. De fet, aposten per un canvi global de la relació de la societat amb la cultura. Un dels darrers punts del seu manifest pretén: "Encarar amb voluntat de canvi el nou paradigma del segle XXI, on cal redefinir el valor públic i privat del llibre, dels creadors i de la literatura, i encaixar-ho amb les noves tecnologies, el mercat, l’Estat i els canvis de valors de la societat".