El Periódico torna aquest divendres als quioscos després de tres dies desaparegut. El comitè d'empresa ha desconvocat la vaga a la 1:45 de la matinada de dijous gràcies a un acord pel que s'abona íntegrament del sou d’abril, que l’empresa editora havia pagat amb una retallada del 16%, agafant-se a l'acord salarial extint el 31 de març. Aquest pacte suposa a l’editora una despesa de 200.000€.

Ara, els gairebé 400 treballadors del diari i tres empreses auxiliars (administració, logística i publicitat) cobraran el deute en dos terminis: un aquest divendres i l’altre a la nòmina de maig.

La representació dels treballadors, però, també ha cedit. La devolució de l’altra retallada pendent, la de maig, es condiciona a obtenir un nou acord laboral que s’apliqui a partir del juny. Si no hi ha acord, l’empresa mantindrà la rebaixa del 16% amb una compensació de dos dies de festa, ha explicat el president del comitè, Toni Fuentes.

Tancada en banda

Aquest acord permet arxivar la vaga... i gràcies. Les negociacions, que han tornat a engegar aquest dijous al matí, no avancen gens. De res ha servit traslladar-les a la seu del Col·legi d’Advocats de Barcelona ni la mediació del degà, Oriol Rusca. "Qualsevol proposta de l’empresa acaba en una rebaixa del 16% dels salaris", diu Fuentes.

“Hem vist l’empresa encara més enrocada. Només accepta el 16%. Li hem ofert una negociació global, que inclogui els salaris dels directius, l’aportació d’Antonio Asensio [l’accionista majoritari], oferir baixes voluntàries un cop la banca presti diners al grup... Fins i tot un 10% de rebaixa salarial amb reducció de jornada equivalent... Res. No accepten res més que el 16%”, explica Fuentes.

L’editora s’ha tancat en banda com és típic d’un primer dia de negociació. “El mateix degà del Col·legi d’Advocats ha aixecat la negociació després de provar diverses fórmules d’acostament, com modular [la rebaixa del] 16% segons l’evolució del negoci i la massa salarial... Res. És una posició tancada. És absurd”, afegeix.

Pressa

L’empresa té una certa pressa en tancar, abans no s’acabi aquest juny, un acord d’almenys dos anys de durada que permeti aplicar les reformes que la transició digital exigeix. També per a enviar als bancs creditors un senyal de tranquil·litat per renegociar el deute de 97 milions d’euros. Els treballadors estan disposats a tornar a deixar el diari fora del quiosc si la negociació es posa costeruda.

La desconfiança entre empresa i comitè sobre els plans de futur de l’editora d’El Periódico és encara gran. El comitè no ha aconseguit obligar l'editora a posar també sobre la taula el seu projecte per als diaris i estovar el previsible ERO (comiats) amb altres possibilitats, com baixes incentivades i/o sortides voluntàries de treballadors.

L’empresa, en canvi, no ho vol fer tot alhora. S’estima més resoldre ara l’acord salarial, fins i tot mantenir-lo, i negociar després el futur del diari, un cop desactivat el conflicte que serveix d'arma de negociació al comitè.