El 3 de desembre se celebra, com de costum, el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. La ministra de Treball i Afers Socials, Fátima Báñez, ha volgut anunciar, en aquest dia, que el 2016 es batran rècords pel que fa a la contractació de persones amb discapacitat. Assegura que de gener a novembre del 2016, aquest tipus de contractes ha augmentat un 11 % respecte a l'any anterior, i això que el 2015 ja es va arribar a un màxim en la contractació de persones d'aquest col·lectiu, amb un total de 243.864 contractes (l'ocupació creix molt més ràpid entre ells que en el conjunt de la població).

Discapacitats en crisi

Contra la visió triomfalista del govern central, hi ha estudis que apunten en un sentit molt diferent: la situació de les persones amb discapacitat s'ha vist molt deteriorada per la crisi. Les retallades en despesa social han suposat la pèrdua d'alguns serveis bàsics per a ells. Però, a més a més, la pèrdua de la feina per part d'alguns familiars de les persones amb dependència ha suposat, per a molts d'ells, una situació crítica. La vulnerabilitat d'aquestes persones, doncs, s'hauria accentuat.

La Llei de dependència

El problema més greu en aquests moments és la manca de desplegament de la Llei 30/2006, l'anomenada "Llei de la dependència", que havia d'oferir serveis per a les persones amb discapacitat i per a les seves famílies, i dotar d'autonomia als discapacitats. Els experts reconeixen que el marc legal és molt positiu, però en realitat està bloquejat per la situació econòmica. Moltes de les persones que reuneixen els requisits establerts per la llei no han tingut accés a les prestacions previstes. I, en conseqüència, les famílies han d'assumir les cures especials que necessiten aquestes persones (i també els vells, cada cop més nombrosos com a conseqüència de l'envelliment de la població). I, generalment, això obliga les dones a fer moltes tasques a casa, i fins i tot els dificulta la seva progressió laboral. La pèrdua de l'estat del benestar ha recaigut, sobretot, en les dones. I això deriva en un increment encara major de les desigualtats.

Els discapacitats catalans reclamen

La Dincat, l'agrupació de 300 entitats sense ànim de lucre que atenen a les persones amb discapacitat intel·lectual de Catalunya s'han manifestat avui davant de la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Barcelona per mostrar el seu malestar. La presidenta de la federació, Rosa Cadenas, ha afirmat: "No hi ha accés al món laboral des de fa sis anys per al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual, hi ha greus dificultats per entrar als serveis d’atenció diürna i habitatge, i el model educatiu està clar però no s’està aplicant per manca de recursos”. Cadenas, que ha assegurat que els problemes continuen sense resoldre's espera que la nova Llei d'Autonomia Personal del Govern pugui millorar la situació d'aquest col·lectiu.