Cada dia 12, a les 12 del migdia, hi ha "Cultiu de Llibres": repartiment gratuït de llibres a alguna sortida de Metro o de tren de Barcelona i les seves rodalies. El Cultiu de Llibres ja ha passat per Fontana, Poble-sec, Rubí, la plaça Universitat, Sant Cugat, Virrei Amat, el mercat d'Hostafrancs... Molta gent sap que aquesta acció tindrà lloc, però ningú sap exactament on. L'indret s'anuncia per les xarxes socials únicament una hora abans, perquè la idea bàsica no és convocar als adeptes, sinó posar els llibres a l'abast de la població dels barris, que la gent es trobi els llibres al mig del carrer, quan menys s'ho esperi. Es tracta d'una iniciativa d'una sèrie d'editorials independents, coordinada per l'Espai Contrabandos. Avui ha tocat el torn a la sortida de Jaume I, a la plaça de l'Àngel. Dos centenars de volums s'han exposat en un banc, al capdavall, justament, de la baixada de la Llibreteria, al lloc on, durant segles, es van elaborar i vendre els llibres barcelonins.

Desconfiança

A molta gent li ha costat d'apropar-s'hi. Un grup nombrós d'estudiants que es dirigia cap a la plaça Sant Jaume no ha fet cap gest d'atenció cap a la parada: ni un sol alumne se l'ha mirat. Alguna gent, amb pinta d'estar de passeig s'ha mantingut a una certa distància del lloc, observant amb curiositat i prevenció, fins que els han convidat a apropar-se, mirar els llibres i endur-se els que volguessin. I encara ha costat més de convèncer a alguns d'agafar un llibre i endur-se'l. Algú que ja havia triat el seu preferit ha insistit, abans d'anar-se'n, si li faran pagar res res, i escapa com qui es deslliura d'un gran perill. Però també hi havia gent que s'hi ha apropat tranquil·lament i ha passat estona remenant llibres, amb l'aspecte de qui està habituat a manegar-se per les llibreries. A la fi, no són pocs els que s'han aturat davant l'exhibició i han mostrat la seva satisfacció per poder-se endur un llibre que els ha seduït. Alguns fins i tot han optat per quedar-se xerrant una estona amb els editors agrupats a la parada, que defensen que "qui cultiva cultura, recull llibertat".

Editorials diferents, llibres diferents

Una dona gran ha preguntat si tenien la nova gramàtica de la llengua catalana. No és el llibre que trobarà aquí. Aquesta acció està impulsada per diverses editorials independents que, amb aquestes sortides, pretenen compensar el fet que els seus llibres no es poden trobar a les estacions de tren, a les llibreries d'algunes cadenes ni a les grans superfícies. Són editorials que treballen amb petites tirades, amb un treball artesanal, i amb molta atenció dedicada a cada llibre. La idea bàsica de l'Espai Contrabandos és oferir llibres de "pensament alternatiu", destinats a "transformar la societat", un tipus de llibres que no sempre troben el seu espai en els grans grups editorials. Pol·len Edicions ha lliurat obres com PLVS VLTRA. Una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya, una compilació de fotografies sobre la ultradreta del periodista Jordi Borràs. Descontrol, una editorial anarquista, ha ofert llibres com La anarquía explicada a mi hija, de Pippo Gurrieri, un intel·lectual que intenta fer divulgació del fenomen llibertari actual. I Icaria, una editorial especialitzada en temes relatius a la solidaritat, antropologia, ecologia i al desenvolupament, ha regalat títols com Disparen a los refugiados, una crítica contundent a les polítiques migratòries europees. Però també hi havia obres sense una clara intencionalitat política. Bellaterra, una editorial especialitzada en temes acadèmics, amb magnífiques col·leccions sobre la Xina, l'Islam i l'Àfrica, ha lliurat alguns dels seus llibres especialitzats, com El Estado en Filipinas, un estudi sobre aquest país asiàtic entre finals del segle XX i principis del segle XXI. I El Aguazul ha regalat una magnífica obra il·lustrada d'Alan Moorehead, Darwin y el Beagle, un llibre clàssic sobre el genial naturalista.

El bo i millor

Els editors que participen al Cultiu de Llibres no es limiten a oferir materials del fons editorial, aquells llibres que consideren que ja no vendran mai, sinó que fins i tot aporten algunes de les seves darreres novetats, tot just sortides de la impremta. Reflecteixen, en part, el bon moment que estan vivint les petites editorials independents, que tot i no tenir accés a les grans xarxes de distribució, en els darrers anys han anat consolidant la seva posició de mercat. Fan tirades molt reduïdes, de 1.000, 500, 300 o fins i tot 100 exemplars. Minimitzen els costos i intenten vendre a preus accessibles. Però es beneficien de les xarxes socials, especialment quan es destinen a un públic concret, interessat en determinats temes. A més a més, dissenyen projectes específics per a cada llibre: presentacions, concerts, fires... Alguns d'aquests editors articulen les seves edicions amb projectes de contingut social: Descontrol, per exemple, té una col·lecció "Sol de Revolta", sobre el conflicte kurd; els beneficis d'aquest projecte van a parar a projectes solidaris amb el Kurdistan. Mentre les grans editorials controlen una part substancial del mercat del llibre i monopolitzen bona part dels best-sellers, els petits editors independents semblen haver trobat el seu nínxol. I estan disposats a defensar-lo amb energia i imaginació, com amb el Cultiu de Llibres, que aposta per trobar nous públics.