La llarga espera d'avui al Monestir de Sixena ha estat infructuosa per a Aragó, ja que la Generalitat de Catalunya ha desobeït la sentència de la jutgessa d'Osca que ordenava la devolució a aquest cenobi, com a màxim fins a les 22.00 hores d'avui, de 44 peces d'art emmagatzemades al Museu de Lleida.

La titular del jutjat d'Instrucció 1 d'Osca, Carmen Aznar, va dictar fa unes setmanes una sentència en la qual ordenava a la Generalitat la devolució d'aquestes peces abans de les 22.00 hores d'avui.

Des de les 8.00 hores responsables polítics i tècnics del Govern d'Aragó i d'aquest consistori d'Osca han esperat, en va, el retorn dels 44 béns, que romanen al Museu Diocesà de Lleida, la majoria sense exposar, i que s'afegirien als 51 que el Govern català ja va enviar el juliol passat des del Museu Nacional d'Art (MNAC) de Barcelona, també per ordre judicial.

Esgotat el termini, el "sentit comú" fa pensar l'advocat de la localitat, Jorge Español, que la recuperació de les obres no es produirà fins al setembre, ja que l'agost és un mes inhàbil judicialment, segons ha recordat en declaracions als mitjans al mateix monestir, on ja està tot preparat per al retorn.

Español ha confessat que és "un misteri" la decisió que pugui prendre a partir d'ara la magistrada, que "motu proprio" podria considerar que es tracta d'una diligència urgent i ordenar demà l'entrada al Museu de Lleida de la brigada de Patrimoni de la Policia Judicial perquè s'apoderés de les 44 peces, malgrat que l'agost és un mes inhàbil per a aquest tipus de processos. Però el més probable és que l'assumpte quedi pendent fins al setembre, ha reconegut.

Tanmateix, segons Español, la jutgessa sí que hauria de deduir testimoni demà davant del Suprem o davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pels delictes de desobediència a l'autoritat judicial i d'apropiació indeguda.

"Per voluntat nostra, les peces no sortiran"

El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha reiterat la voluntat manifesta del Govern de mantenir al Museu de Lleida les 44 obres d'art en litigi amb l'Aragó. Puig garanteix que les peces "no sortiran" per voluntat pròpia del Museu de Lleida ni les pintures murals del MNAC mentre sigui conseller.

"Volem esgotar tots els camins que ens segueixin aportant un sentiment de justícia en la nostra defensa", ha esgrimit Puig en una entrevista amb l'ACN. En aquest sentit, ha insistit que el posicionament és "clar" i "rotund" i ha defensat que no poden incomplir la Llei de Patrimoni Cultural.

En aquest sentit, ha esgrimit que no busquen "aixecar polseguera" ni als jutjats, ni amb el Govern de l'Aragó ni amb l'Ajuntament de Sixena.