Com cada any, des d'en fa 27, el segon cap de setmana de setembre Castelló d'Empúries acollirà el Festival Terra de Trobadors, un dels principals esdeveniments de recreació històrica del nostre país, al que s'espera que hi puguin arribar uns 40.000 visitants (amb afluència de molt públic de la Catalunya Nord i Occitània). Amb aquesta festivitat, del 8 al 10 de setembre, la localitat empordanesa recuperarà l'esplendor que va tenir com a capital del comtat d'Empúries, en un període en què els comtes eren mecenes de trobadors, o fins i tot trobadors ells mateixos, com van ser-ho el comte Ponç Hug o l'infant Pere I, a principis del segle XIV. Els visitants gaudiran d'unes jornades del més autèntic regust medieval en un municipi on les restes medievals són omnipresents.

Més enllà del mercat

El Festival Terra de Trobadors, segons ha explicat a la premsa l'alcalde de la Castelló d'Empúries, Salvi Güell, "escapa del que és el típic mercat medieval", bàsicament perquè intenta fer-ho tot "des del màxim rigor". Vol reivindicar-se com una eina per difondre la història de Catalunya, i alhora vol recrear lúdicament tot un microcosmos medieval, tot realitzant moltes activitats diferents. Güell ha destacat, sobretot, que la festa és possible gràcies a la implicació dels veïns, que organitzen les festes, es disfressen amb vestits medievals, col·laboren amb els actes... En aquesta edició, el Festival està consagrat a Malgaulí (1290-1322), darrer comte del Casal d'Empúries (també conegut com Ponç VI), i també al setè centenari de la creació del convent de Sant Domènec, un gran temple dominic que era fora murades i que posteriorment va desaparèixer. S'ha decidit triar aquest personatge i aquest moment, perquè el mandat de Malgaulí va representar per a la zona un període de gran prosperitat, que va coincidir amb l'arribada de molts jueus i una dinamització del comerç. En realitat, Malgaulí és un personatge del que no se sap tot, perquè va viure a cavall entre Empúries i Sicília; no havia de ser l'hereu de la corona comtal, però va ser nomenat hereu després de l'assassinat del seu germà gran, Hug.

IMG 9772

Novetats

L'alcalde Salvi Güell ha anunciat algunes novetats per aquesta edició del veterà Festival. Enguany el mercat serà molt més gran, ocupant diferents zones del centre urbà. Però com ja es habitual, el mercat no funcionarà amb euros sinó amb monedes encunyades per l'Ajuntament, "diners" que es bescanviaran a la "banca medieval" i que només circularan en aquestes dates. A més a més, al mercat només es poden vendre productes d'època, els venedors hauran d'anar vestits d'època i treballar amb mitjans propis de l'època, de tal forma que s'intenta recrear amb el màxim rigor l'ambient del període històric. Per això el Terra de Trobadors va associat a un cicle de conferències de temàtica medieval coorganitzat pel Centre d'Estudis Trobadorescos de Castelló d'Empúries i per la Universitat de Girona, així com la publicació de la revista de filologia medieval Mot so razo, que arriba al seu número 16. També s'han programat dos concerts de música medieval a la basílica de Santa Maria: un de cant gregorià a càrrec d'Schola Antiqua, i un altre el Locus Despertarus, un espectacle basat en música medieval italiana amb temàtica referent a animals.

62

Festa popular

Però el que més atreu del Festival Terra de Trobadors és la festa destinada al gran públic. Isaac Morera, director artístic de l'esdeveniment, ha explicat que ha organitzat el Festival com si fos una obra de teatre global, perquè els visitants "puguin tenir una vivència sobre el tema" L'objectiu és que l'experiència del públic "entri pels cinc sentits" i l'ajudi a sentir-se immers en la història. La idea és que tot el centre urbà es converteixi en un escenari on es pugui respirar l'ambient medieval. Morera ha afirmat que s'ha intentat potenciar les moltes activitats sorgides de la societat civil castellonenca. Un dels espectacles serà un mercat d'esclaus, perquè s'ha volgut recordar la funció de l'esclavatge a l'Edat Mitjana. La festa en realitat, tindrà un pròleg el dia 2 de setembre, amb un espectacle de recreació històrica: el desembarcament a Empuriabrava, que vol reproduir l'arribada de Malgaulí a la zona, interrompuda per una incursió dels pirates moriscos.

IMG 8706

Tres dies d'ambient

A Castelló d'Empúries, del 8 al 10 de setembre, en vigílies de la Diada, hi haurà teatre, malabars, titelles, diversions per la mainada, música, gastronomia medieval... Com cada any  el divendres vespre es farà un gran sopar medieval, per a unes 300 persones, regat amb el cèlebre "piment", el vi medieval aromatitzat amb clau, canyella i d'altres espècies; en aquest cas fet d'hidromel. El sopar serà amenitzat per artistes que recrearan les diversions dels nobles medievals. I un dels espectacles més esperats, com cada any, seran les justes medievals, que recordaran els grans espectacles de l'edat mitjana.