A Europa, extrema dreta vol dir euroescepticisme. Així ho ha demostrat el ple municipal de Beaucaire (França) que, amb una majoria del Front Nacional, ha decidit lloar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (també anomenat Brexit). I com ho ha fet? L'alcalde de la petita localitat, l'extremista Julien Sanchez, ha decidit que el millor homenatge era dedicar un carrer al Brexit. Ara bé, ho ha fet amb poc ull: la citada via no du enlloc. Acaba conduint sempre a un carrer contigu anomenat Robert Schuman, considerat un dels pares de la Unió Europea (UE). És inevitable establir un paral·lelisme entre el carrer i la nova condició política del Regne Unit.

Tot ha començat aquest matí, quan el ple municipal de Beaucaire ha aprovat homenatjar el Brexit atorgant-li el nom d'un carrer situat al polígon industrial de la localitat. 29 regidors, els de la majoria del Front Nacional, han votat a favor i només nou ho han fet en contra. L'alcalde del poble, Julien Sanchez, ha assegurat que pretenia "retre homenatge a la decisió del poble sobirà britànic" i, acte seguit, ha celebrat a Twitter la victòria de la proposta.

Fins al moment, tal com recull l'acta municipal, el carrer no tenia nom. Segurament perquè no s'havia construït res al seu voltant. No obstant això, l'Ajuntament ha demanat emprendre les mesures necessàries per a senyalitzar el carrer amb la denominació "du Brexit" (en català, del Brexit). En el que no han caigut els edils favorables al nomenament és que aquest carrer no porta enlloc. És un cercle que porta a un carrer contigu, fet que convida a tota mena de paral·lelismes.

El carrer del Brexit, al polígon industrial de Beaucaire. / Google Maps

Al costat del carrer Robert Schuman

Als regidors del Front Nacional (FN) no els ha faltat la ironia a l'hora d'anomenar Brexit al carrer sense nom. Tal com es pot apreciar a la imatge per satèl·lit, la via es troba contígua al carrer Robert Schuman, un dels polítics que va gestar la Comunitat Econòmica del Carbó i l'Acer, la unió econòmica que va gestar el concepte de l'Europa comunitària.

Schuman va protagonitzar un discurs memorable l'any 1950 en el qual va posar la primera pedra de l'actual Unió Europa. Ara, a Beaucaire, Schuman haurà de conviure amb el Brexit. Dos conceptes antagònics a pocs metres de distància.

L'estrambòtica política del FN

L'extremista Front Nacional de Marine Le Pen encara no té el poder nacional ni regional a França. No obstant això, en alguns municipis -com Beaucaire- governen amb majoria absoluta. Gràcies a aquest poder es poden veure algunes de les iniciatives del partit. Per exemple, a l'Ajuntament d'aquesta localitat, un regidor que es dedica a Estrangeria, un dels punts forts del partit d'extrema dreta, i un altre s'encarrega dels Combatents Veterans i les Associacions Patriòtiques. Sense paraules.