Pol·len Edicions publica Cacáhuatl. 51 dolços poemes de xocolata amarga, un llibre molt especial que es presenta com un maridatge molt especial entre xocolata, poesia i fotografia. El màxim responsable de l'obra és Lluís Riera, un pastisser i xocolater, aficionat a la poesia. Ell no veu poesia i "cuina dolça" com a fenòmens contraposats, i recorda la llarga tradició de pastissers-poetes d'aquest país, encapçalada per J.V. Foix i Vicent Andrés Estallés, i completada per poetes pastissers a temps parcial com Salvador Espriu i Ovidi Montllor. Riera ha volgut fer, amb aquest llibre, "un mirall del meu dia a dia, dels meus sentiments, de les seves sensacions"... Però és, sobretot, un retrat de les seves passions: la seva passió professional, la seva passió per la justícia... 

La màgia de les xocolates

El llibre es presenta com una sèrie de poemes associats cadascun a una xocolata diferent: la negra amb sal d'Eivissa, la negra amb coco i neula, la negra amb anous, la negra amb malta... Està pensat per degustar una presa de xocolata diferent amb la lectura de cadascun dels textos. El que correspon a la xocolata amb llet amb llavors de sèsam torrat, de clara inspiració mediterrània, és un poema als refugiats que travessen el Mare Nostrum. El consagrat a la xocolata amargant amb curry planteja la duresa d'un dia a dia en què el demà no és res. I el de la xocolata "adéu sucres", amb el 94 % de cacau, una xocolata magnífica i suggerent, tanca el llibre: una reivindicació de l'ofici de pastisser i de la feina ben feta.

Poesia social

Lluís Riera no amaga el seu compromís social. Cacáhuatl conté diversos poemes que suposen un qüestionament de l'ordre establert. Així, la xocolata fumada, és una evocació d'Olot, una societat tancada, amb olor de reclòs, on unes poques famílies ho maneguen tot. A "Amarga amb regalèssia" canta a "la sensació d'impotència / i de dolor davant / la contínua injustícia"; a "Llet amb gota de blanc" crida a "que els pobles lliures esdevinguin lliures". I "A la pedra antiga" dedica tot el poema a combatre el fracking. Però el seu llibre també conté poemes d'amor, com "Negra amb praliné", que apunta: "Perquè és amb tu / amb qui visc a través. / A través de la felicitat / del desig i de l'amor. / I ho dic / Ara que no hi ets / ho dic: / t'estimo". En el fons, tot el llibre és una reivindicació de l'ofici, de l'ofici de pastisser i de xocolater, però també de tot ofici al servei de la comunitat.

L'obrador en imatges

Un dels encerts de l'obra ha estat la magnífica tria de les imatges. La tasca d'il·lustració del llibre ha anat a càrrec de la igualadina Pol Vila, que ha incorporat una col·lecció de fotografies de l'obrador en ple funcionament. Però Vila ha defugit una simple representació de les tasques de l'obrador, i ha preferit anar als detalls mínims, per tal de reflectir textures, detalls, volums... En algunes la fotògrafa ens ofereix visions fugaces d'una mà, d'un trosset de xocolata, d'un estri de cuina; en d'altres, tan sols la massa, les rascades, les ombres. Són magnífiques imatges que suggereixen el procés d'elaboració de la xocolata i, alhora, els de la creació poètica.

De la presentació al tast

Lluís Riera i Pol·len ofereixen tastos de xocolata combinats amb la presentació del llibre. Es tracta d'actes en què el públic gaudeix d'una dotzena de poemes acompanyats, cadascun d'ells, de la corresponent xocolata. I, entre poema i poema, Riera explica al seu auditori els secrets del món de cacau: la història del cacau, el seu paper en la mitologia americana, el procés d'elaboració de la xocolata, el procés de transformació del cacau, les propietats de la xocolata... La lectura i el tast segueixen una progressió poètica i gastronòmica, que comença per les xocolates més suaus i que va avançant cap a gustos cada cop més contundents, de tal forma que cap presa no trepitgi l'anterior. Començarà amb la tímida xocolata blanca amb pètals de rosa, passarà per la xocolata negra amb pebre de Jamaïca, lleugerament picant, i fins i tot inclourà la degustació d'una xocolata amb ruda, que recorda la xocolata a la pedra de tota la vida. Riera ja ha presentat el seu llibre a Besalú, a Navàs, a Olot, a Berga... I, després de Nadal, té previst fer una gira per diferents punts de Catalunya, amb el seu llibre, la seva poesia, les seves xocolates, i el seu coneixement del món del cacau.

Un llibre que està per menjar-se'l

Aquest llibre és tota una joia de l'edició. Compta amb un disseny excel·lent, de Mai-t Carbonell, que reprodueix una tauleta de xocolata. Les fotografies no es limiten a acompanyar el text sinó que fotografies i text es fusionen en un cant a la xocolata. Un llibre excel·lent per regalar a aquells que estimen la poesia i la xocolata.