Aquest dissabte a les 11h30, a l'Estació del Nord, començarà la gran desfilada de celebració de l'Any Nou Xinès, que ja s'ha consolidat com una tradició a la ciutat de Barcelona. Aquests dies els xinesos celebren, en el seu calendari lunar, l'arribada de l'Any del Gall. En el cercavila, que arribarà fins a l'Arc de Triomf passant per l’Avinguda Vilanova, els carrers Roger de Flor, Ribes, Nàpols, Ausiàs Marc i Passeig de Sant Joan, hi desfilaran 1.000 persones de 50 entitats, que oferiran tant espectacles orientals com catalans: hi haurà lleons, arts marcials, dracs xinesos i catalans, esbarts, castellers, diables, danses orientals, trabucaires... Està previst que la desfilada arribi a les 12h30 a l'Arc de Triomf, i que s'ofereixin algunes actuacions al Passeig Lluís Companys, fins a les 14h.

Els indispensables dracs i lleons

A la festa del dissabte no hi podran faltar els dracs i els lleons. El drac xinès balla al ritme dels gongs, en un ritme oscil·lant, portat per una dotzena de persones, mitjançant pals. Per als xinesos el drac és símbol de saviesa, cultura i riquesa. La dansa del lleó és una dansa diferent, que també té un paper essencial a l'Any Nou xinès per atreure la bona sort i espantar els mals esperits. El lleó, que mou les orelles, la boca i les orelles,  el duen només dues persones, i va acompanyat de músics i d'un personatge, disfressat de "buda somrient", que no para de molestar-lo. A la Xina alguna gent, sobretot els que tenen comerços, donen al lleó sobres vermells amb diners i enciam. El lleó es "menja" els diners i escup la verdura, i en llançar les fulles, difón la bona sort. La seva dansa sempre acaba amb una exhibició de focs artificials, doncs es diu que els petards espanten els mals esperits.

El perquè del Gall 

Aquest acte, que prepara l'Any del Gall, el 4715 de la cronologia xinesa, forma part d'una sèrie d'actes festius que es van iniciar el 28 de gener, el dia més important per a les famílies xineses, i s'allargaran durant 15 dies. Hi ha 12 noms per als anys que es van alternant, de forma consecutiva: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. Els qui neixin el 2017 tindran com a signe zodiacal el Gall. Segons l’astrologia xinesa, el Gall és el més excèntric de tots els signes i també el més intel·ligent, i treballador, un pèl vanitós però alhora honest, obert i lleial.

La gran festa dels xinesos

Per als xinesos aquesta és una gran festa. La celebren a la Xina, però també a tots els països on hi ha importants comunitats xineses: els Estats Units, França, Anglaterra, Singapur... Tothom intenta retornar a casa seva per trobar-se amb els seus familiars. I les cases es decoren amb "coples de primavera", rotlles o quadres de paper on s'escriuen bons desitjos per l'any que entra. En els darrers anys ha guanyat importància la celebració de la capital catalana, que està organitzada per les comunitats xineses de la ciutat (hi ha 50.000 xinesos a Catalunya, i 19.000 xinesos residint a Barcelona), una festa que té el suport de l'Ajuntament de Barcelona. Fins i tot els jugadors del Barça han felicitat en xinès l'any del Gall, i també ho han fet els de l'Espanyol. Shufen Chen, la coordinadora de l'acte de Barcelona, ha explicat que “aquesta celebració és una excel·lent oportunitat per compartir amb tothom que ho desitgi una de les tradicions més importants de la cultura xinesa, i alhora per sentir-nos cada cop més com a casa“.

Artistes convidats a l'espectacle

Els artistes que actuaran al Passeig Lluís Companys seran els següents:

  • Obertura: ball del drac i el tigre (5’)
  • Arts marcials (5’). Entitat: Imaf-Ikff Catalunya
  • Ball popular (3’). Entitat: Escola Bindung
  • Ball popular: Vares amb flors(5’).Entitat: Escola Moz-Art
  • Vestits tradicionals xinesos: “Belleses embriagades” (4’). Entitat: Associació de Dones Xineses a Catalunya
  • Ball popular: Cabells com la neu (5’). Entitat: Escola de l’Amistat Xina – Catalunya
  • Ball tradicional: El cant del lotus (4’). Intèrpret: Pu Jing
  • Grup instrumental: La dansa de la serp daurada (4’) Entitat Bai Pu
  • Còctel de la Xina: espectacle de varietats (5’).Entitat: Grup de ball Ling Wu
  • Suite catalana (6’)
  • Ball: Gongs i tambors (4:30’). Entitat: Escola Xinesa de Barcelona
  • Wushu i taitxitxuan: “El moviment dels núvols i de l’aigua” (4’) Entitat: Associació Hispano-Xinesa de Tachi, Associació Xinesa de TaiChi.
  • Actuació dels Castellers de la Sagrada Família (5’)
  • Actuació de l’Associació Arreplegagegants amb l’Ocellaire de l’Eixample i els Gegants de Calassanç (3’)
  • Ball: “Matinada de primavera” (5’). Entitat: Institut de Cultura Xinesa de Barcelona.