A finals de juny i principis de juliol, Altaïr, la principal llibreria especialitzada en viatges de Catalunya, bull de gent. Molts hi passen a buscar mapes o guies per a un destí que ja tenien decidit. D'altres hi van, sense tenir el seu destí clar, a buscar una inspiració: es passegen pels dos pisos de la llibreria, fullegen llibres, miren les fotografies, parlen amb els dependents, tal vegada conversen amb un altre client i, finalment, decideixen. Tenen on triar: a l'Altaïr hi ha més de 60.000 títols, entre llibres, mapes i altres materials.

Viatgers fora d'òrbita

Altaïr exerceix una especial fascinació per a aquells que defugen les rutes establertes pels tour operadors i desitgen buscar destins insospitats. Aquesta llibreria té la vocació de mantenir un gran fons de llibres, que contempli també llibres estrangers i obres ja descatalogades. És difícil concebre un racó de món que no tingui un prestatge o una pàgina reservat a l'Altaïr. Els apartats reservats a Àsia i a l'Àfrica són ben grans, i acullen sovint a aquells viatgers que defugen de l'etiqueta de "turista".

Un tauler molt especial

Un dels punts més apreciats d'aquesta llibreria és el tauler d'anuncis que presideix l'entrada. Allà els clients que volen deixen les seves notes. Molts, busquen companys de viatge, per als destins més insospitats: Marroc en BTT, la Patagònia, Islàndia, el Transiberià, una gira en Interrail per Europa, Iran, Vanuatu, Sumatra... Però al tauler s'hi pot trobar molt més que companys de viatge: des d'un oferiment d'allotjament a Dakar, a un guia pel Sahara marroquí, passant per un projecte solidari "a través del surf" a Mauritània. I molts viatgers deixen el seu missatge, amb el seu contacte, per demanar consells en viatges insòlits: generalment, hi ha algú que respon, encara que demanin la ruta per anar a la fi del món.

Tots els viatges

Però tot i que Altaïr fascina als amants dels viatges extrems, a la llibreria no es fa escarafalls a cap tipus de viatge. El repertori de guies de Catalunya és impressionant, i com hi ha plànols de l'Himalaia, també n'hi ha de Collserola. Hi ha guies per anar de safari a Kenya, però també per anar a veure ocells als aiguamolls de l'Empordà. I per als que no puguin llançar-se a l'aventura real, l'Altaïr els reserva moltes possibilitats de llançar-se a l'aventura literària. Tenen una gran col·lecció de novel·les, de còmics, d'assajos sobre diferents territoris... Al costat de les guies de cada zona, hi trobem una àmplia oferta literària, d'autors de la pròpia regió, i d'autors internacionals que ens en parlen: això es presenta com un dels distintius d'aquest establiment. Però també es contemplen altres formes d'experiència: fins i tot hi ha un ampli apartat dedicat a les religions del món, per a aquells que prefereixin els viatges espirituals...

El viatge com a plantejament vital

Pep Bernadas, cofundador de l'Altaïr i ànima de la llibreria, afirma que per a ell "el viatge no és allò que veus o allò que fotografies; són les preguntes que t'has fet en trobar coses que no esperaves". I dóna més importància a les preguntes que a les respostes: "Les respostes vindran, algun dia. La qüestió és les preguntes que et planteges. Creu que és important documentar-se abans d'anar a algun lloc: "informar-te és una base que et serveix per a fer-te preguntes". Malgrat tot, creu que no és bo prendre les guies com a document irrefutable: "Cal tener confiança amb tu mateix. No t'has de refiar de la mirada de l'altre. Has de tenir capacitat de pensar per tu mateix". I conclou: "La qüestió és mirar amb ganes de veure".

Del Raval al rovell de l'ou

La Llibreria Altaïr és a la Gran Via, ben a prop de Rambla Catalunya, a una cantonada de la plaça Catalunya. Però no sempre ha estat aquí. L'establiment es va crear a finals de 1979, a la Riera Alta, al cor del Raval. Bernadas recorda amb nostàlgia que al pis superior hi havia un espai de trobada que de seguida es va convertir en un punt de reunió de viatgers. El 1986 la llibreria es va traslladar al carrer Balmes: va guanyar molt espai, va aconseguir captivar a un públic molt més ampli, però va perdre l'espai de trobada que tenia. El 2001, l'Altaïr es va traslladar a l'actual local; molt més ampli. Per a Bernadas un dels avantatges d'aquest espai és que ha recuperat l'espai de trobada que s'havia perdut a Balmes.

Més que una llibreria

Altaïr pretén ser més que una llibreria on s'aconsegueixin llibres sobre viatges. Per això al pis inferior s'hi organitzen trobades en l'anomenat Fòrum, que combina presentacions de llibres, trobades amb personatges famosos, tertúlies amb viatgers, debats... Generalment programa activitats cada dimarts i dijous, i alguns dissabtes. Paral·lelament, des de 1991, Altaïr va llançar una revista especialitzada en viatges. El 2013 es va haver de suspendre la publicació, i ara s'ha tornat a editar, en paper i digital, amb el títol Altaïr Magazine. Es tracta d'una revista que tracta territoris de forma monogràfica, i que intenta promoure al màxim els autors d'aquella zona (els darrers números estan consagrats a Sardenya i a Dakar). I dins la llibreria també opera l'agència Orixà, especialitzada en viatges singulars. S'organitzen viatges de grups petits amb la col·laboració d'intel·lectuals locals, que ajuden a entendre la societat visitada als viatgers (n'hi ha amb destinació Islàndia, Romania...)

L'ànima

La llibreria incorpora també un petit cafè, on els viatgers sovint s'asseuen a discutir i improvisen tertúlies de gran interés. Perquè la voluntat, aquí, és fomentar el debat. "El viatge és una eina per entendre processos socials i polítics", assegura Bernadas. "Podem disfrutar del viatge, però el impacte d'allò que veiem ha d'estimular la reflexió. El fons és més important que les formes". "El més important del viatge és que estimula la capacitat de comprendre", sentencia el llibreter.