L'Arxiu Nacional de Catalunya presenta All our yesterdays: la vida a través de l'objectiu dels primers fotògrafs d'Europa (1839-1939), una exposició mitjançant la qual es vol visualitzar el resultats del projecte Europeana Photography (EUROPEAN Ancient PHOTO­graphic vintaGe repositoRies of digitAlized Pictures of Historic qualitY), en el que van participar 19 entitats de 13 països europeus del 2012 al 2015, entre les quals el mateix Departament de Cultura de la Generalitat. En el marc d'aquest projecte es van digitalitzar 453.826 fotografies, del període 1839-1939, amb temàtiques referents a Europa. Totes aquestes fotografies es poden contemplar a través de la pàgina web del projecte, que compta amb un buscador molt eficaç. Una tria d'unes desenes d'aquestes imatges es poden veure, gratuïtament, al vestíbul de l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès. L'exposició ja ha passat per Pisa, Lovaina i Copenhagen, i serà a Barcelona fins el 15 de gener de 2018.

Una perla a l'oceà digital

A la pàgina web d'Europeana Photography hi ha més de 450.000 fotografies escanejades. Constitueixen, doncs, tot un repàs per la història contemporània d'Europa. Conté desenes de milers de fotografies periodístiques amb referències als principals fets d'aquest període: hi ha imatges de guerres, d'exploracions geogràfiques, de persecucions ètniques, de moviments feixistes, d'insurreccions revolucionàries, de votacions, de polítics famosos, de vagues... Però també és un magnífic catàleg sobre l'evolució de les formes de vida quotidiana, ja que ens ofereix documentació de gran qualitat sobre el vestit, el mobiliari, el disseny, les formes familiars, l'oci, l'esport, els cànons estètics, la moral, la tecnologia...  Aquest fons permet fer magnífics estudis històrics sense necessitat de sortir de casa, mitjançant la fotografia, un tipus de document que cada cop és més atractiu per als historiadors, com a contrapunt o complement a la documentació escrita. Però, a més a més, el repertori de fotografia digitalitzades inclou un conjunt molt important d'imatges de caràcter artístic, a través de les quals es pot seguir la creació dels millors fotògrafs dels segles XIX i XX. En un segle es pot constatar com allò que apareix com una senzilla tècnica va assolint una clara vessant artística, cada cop més marcada.

2024909 photography ProvidedCHO United Archives 01771757 jpg

Adolf-Hitler-Jugendherberge Berchtesgaden. United Archives.

L'aportació catalana

El Departament de Cultura de la Generalitat ha sigut una de les institucions que més fotos ha aportat al fons d'Europeana Photography: 65.000 de les 45.000 imatges escanejades. En realitat, bona part d'aquest fons procedeix de l'Arxiu Nacional de Catalunya, que n'ha aportat 63.000 (també hi ha algunes fotografies procedents del Museu Nacional d'Art de Catalunya i del Museu d'Arqueologia de Catalunya). L'Arxiu Nacional de Catalunya disposa d'al voltant de 6.000.000 de peces fotogràfiques (entre plaques de vidre, negatius, fotografies revelades i altres formats). Entre aquestes hi ha fons de grans fotoperiodistes catalans, com la família Brangulí, que va cobrir la majoria dels grans esdeveniments de la vida catalana del segle XX. També disposa de fotografies dels grans esdeveniments polítics catalans procedents d'altres professionals, com Gabriel Casas o Josep Maria Sagarra. Però, a més a més, hi ha fons de caràcter més especialitzat, com el d'Areñas, un fotògraf de finals del segle XIX i principis del XX que es va especialitzar en la foto del món del teatre.

Rossend Nobas a Colom

Visita de l'escultor Rossend Nobas a la construcció del monument a Cristòfor Colom. Vicent Noblas. ANC.

Visió comparativa

Europeana Photography permet, a més, recórrer simultàniament la realitat catalana i la de la resta d'Europa. I fer una anàlisi cronològica del fenomen fotogràfic des dels seus inicis. La pàgina web pot ser una eina de gran utilitat per veure la relació entre els ciutadans europeus i la fotografia, introduïda com una nova tecnologia a mitjans del XIX i ja completament normalitzada a principis del XX. És molt curiós veure com evoluciona la forma en què es fotografien els individus al llarg de la història: a l'exposició es pot veure una fotografia d'estudi d'una aristòcrata anglesa amb el seu cavall i el seu gos, realment sorprenent en els nostres dies. Però les fotografies d'All our yesterdays també ens obliguen a replantejar-nos els valors imperants a Europa: hi ha imatges de nens oferint combats de boxa, bombardejos d'escoles, imatges de misèria absoluta, però també fotografies que reflecteixen una ostentació insultant, com unes imatges britàniques d'uns cambrers d'esmòquing servint llaminadures en vaixella a uns gossos durant una cacera de guineus.

Defensa generalitat

Defensa del Palau de la Generalitat durant l'intent de cop d'estat de juliol 1936. Josep Maria Sagarra i Plana. ANC.

Una eina necessària

Un fons de 450.000 fotografies digitalitzades dels millors professionals és una meravella per a docents, investigadors, estudiants, periodistes o simples curiosos. Un dels problemes de la xarxa és que l'abundància de materials fa que algunes vegades les cerques siguin molt complexes. Un gran fons de fotografies històriques de qualitat, integrat a nivell internacional i amb un bon cercador, ajuda moltíssim als interessats. L'exposició All our yesterdays: la vida a través de l'objectiu dels primers fotògrafs d'Europa (1839-1939), ens ofereix una tria forçadament dispersa i reduïda, per les petites dimensions de l'espai disponible: mostra només una petitíssima part d'allò que hi ha. Però, malgrat tot, és una excel·lent invitació per explorar els meravellosos fonts digitalitzats per Europeana Photography.

 

Fotografia de portada: Font pública gòtica de la Plaça de Santa Maria del Mar. Brangulí. Arxiu Nacional de Catalunya.