Aquest agost ardent en què hem entrat està carregat de fortes tensions que ens remunten a moments perillosos del passat. El llançament d'un altre míssil internacional el 28 de juliol per part de Corea del Nord ha encès totes les alarmes a Washington. "La prova confirma que tot el territori dels Estats Units és ara al nostre abast", va dir el líder nord-coreà Kim Jong-un. Donald Trump va assenyalar a Twitter que se sent "molt decebut amb la Xina. Pequín ha respost que la qüestió nord-coreana no va sorgir a la Xina. Alguns experts adverteixen sobre la gravetat de la situació.

Un dels més rellevants, el professor de Ciències Polítiques a la Universitat de Harvard, Graham Allison, ha visitat recentment l'ala oest de la Casa Blanca. Autor del llibre La trampa de Tucídides, Allison adverteix, recordant la guerra del Peloponès entre Atenes i Esparta, que "quan una potència ascendent amenaça de desplaçar un poder dominant, han de sonar els senyals d'alarma". "La Xina i els EUA són en un camí que condueix a la guerra, llevat que les dues parts no prenguin mesures doloroses per evitar-ho", diu Allison.

"Quan una potència ascendent amenaça desplaçar a un poder dominant, han de sonar els senyals d'alarma"

Corea del Nord és vista a Occident com una dictadura estalinista tronada, però aquest país fascina els xinesos que estimen fer travessies pel riu Yalu, on troben l'ocasió de descobrir el passat del seu país. A Pyongyang, la capital, el menyspreu cap a Corea del Sud és indissimulable perquè es pensa que Seül ha acceptat convertir-se en una colònia dels EUA.

Trump ha advertit que "la paciència s'està esgotant" i ha amenaçat amb un atac preventiu després del primer míssil disparat el 4 de juliol, festa de la Independència americana. El diàleg amb la Xina perquè persuadeixi el seu protegit nord-coreà de renunciar a l'arma nuclear "no ha funcionat" i les converses de Trump amb Xi Jinping a Florida no van ser fructuoses, segons el professor Allison.

Davant de l'evolució actual dels esdeveniments, l'expert de Harvard, que manté estrets contactes amb Singapur, pensa que s'aprecien grans similituds amb la crisi dels míssils de Cuba, que el 1962 va portar l'URSS i els EUA al caire de la guerra nuclear. Durant tretze dies que va durar el dramàtic estira-i-arronsa entre Kennedy i Kruchev va estar en joc la pau mundial.

"La perillositat del moment geoestratègic actual no s'inclina cap a la calma"

La crisi actual de Corea del Nord és una "crisi dels míssils al ralentí", diu Allison. Llavors, "Kennedy havia d'escollir entre atacar els míssils de Cuba o acceptar la decisió dels soviètics de crear una presència perillosa per als EUA a pocs quilòmetres de les seves fronteres". Avui es produeix, amb l'evolució de la tecnologia, una situació similar, sense comptar amb els danys que podrien patir Corea del Sud i el Japó. De moment, i per evitar un segon front de risc, Washington ha advertit l'Havana que l'obertura es retardarà fins que el govern cubà no faci més passos cap a la democràcia.

Graham Allison pensa que la perillositat del moment geoestratègic actual no s'inclina cap a la calma i l'equilibri, persuadit que "una greu crisi s'aproxima en els mesos venidors". Un avís que cal tenir molt en compte després de la resposta que va rebre el viceministre de Comerç de la Xina, Qian Keming, que va dir que no hi havia vincles entre la qüestió de Corea del Nord i el comerç entre Pequín i Washington.

La resposta de la Casa Blanca va arribar aviat, dos dies després. Segons Reuters, Trump està a prop d'adoptar una decisió de com respondre al que considera pràctiques comercials injustes de la Xina, iniciant una investigació sobre aquesta qüestió, va dir un funcionari d'alt rang del Govern nord-americà. La decisió podria ser imminent, va afirmar el funcionari, parlant sota condició d'anonimat.