L'Ibex continua mantenint el fort ritme d'acceleració i està ja en nivells dels 9.300 punts malgrat els moments de vacil·lació en què circumstancialment incorre. El fons és alcista i sobre aquest escenari les economies aixequen obstacles per afegir-se a l'onada de millora.

Itàlia n'és un exemple i el referèndum va ser el moment de fer un salt en el canvi de referències de paradigmes dels mercats. No només és la normalització política sinó també els moviments cap a un sanejament -complicat i llarg- del seu sector bancari, com ha iniciat Unicredit i intenta Monte dei Paschi.

La Unió Europea ha aconseguit millorar el nivell d'ocupació en el tercer trimestre, amb un rècord de 232.500 milions de treballadors, i són les economies portuguesa i espanyola les que encapçalen el rànquing. Al seu torn, l'enquesta ZEW sobre el sentiment inversor a Alemanya de cara als propers sis mesos ha mostrat estabilitat. Bon símptoma. L'euro ha pujat a 1,0640 dòlars.

En la subhasta de deute, el Tresor ha col·locat 3.650 milions d'euros en lletres a 6 i 9 mesos a tipus d'interès a nivells del -0,530% i -0,289% respectivament, molt per sota de les taxes de novembre.

En l'Ibex, els bancs, com Caixabank, Santander i BBVA han avançat amb fermesa, i Mediaset ha aconseguit liderar l'índex després que Viviendi -que té una participació del 3%- mostrés la intenció d'ampliar-la fins al 20%. IAG també s'ha recuperat en relaxar-se la pujada del preu del petroli.

A Wall Street, el Dow Jones no es posa frens i puja a mitja sessió un 0,54%, sense temor del que faci demà la Reserva Federal. Els mercats s'han apoderat del protagonisme de la nova situació i deixant a segona fila els bancs centrals.