En una tarda al final plujosa, els futurs i el passat van donar per guanyadors l'or i Repsol, en sessions conjuntament. Seguint la tònica general d'aquests dies, l'Ibex ha tancat en positiu, si bé en la lògica de les borses han dominat més els salts de l'alfil que no pas els progressius i previsibles dels peons.

L'or és el paradigma de la sessió d'avui, que, després d'enfonsar-se durant mesos, s'ha revaloritzat un 3,66%, fins a cotitzar a 1.131,66 dòlars. El panorama internacional s'està complicant. La Xina està bloquejant exàmens de l'OMC sobre ajuts de l'Estat a cultius de blat, arròs i blat de moro. S'estan armant les illes dels mars limítrofs amb el Vietnam i les Filipines. Hi ha fuga de capitals. El Japó supera ja la Xina com a forquilla de deute americà. Europa ha estès les seves sancions a Rússia. Quan el metall groc s'aprecia no és un fet balder.

Repsol ha estat l'estrella de l'Ibex encara que el petroli mantingui un perfil baix perquè un mercat escèptic davant de l'OPEP, està reapreciant el rerefons del seu model de negoci. Els bancs han tingut una bona però modesta jornada, amb Técnicas Reunidas mostrant més capacitat de radiació.

Els mercats donen senyals d'una certa extenuació quan comencen a proliferar les previsions per al 2017, on s'espera més inflació encara que de moment no surti a la superfície, com revelen els IPC europeus del +0,6% i del 0,5% a Espanya l'últim mes.

Wall Street ha obert amb una pujada curta després que la construcció de signes de debilitar-se. La construcció de cases noves va caure un 18,7% al novembre, potser pel fred. S'estén la sensació d'un any sense igual, però gastat. Ha estat massa l'esforç que ha exigit per valorar-lo.