L'Ibex ha obert amb un descens del 0,35% i l'Eurostoxx un 0,09% en una sessió en què es tanquen contractes als mercats de futurs i opcions, la qual cosa en ocasions provoca més nivells de volatilitat.

A Àsia, on cada dia arrenquen els mercats, el Nikkei continua la seva marxa ascendent sumant un 0,66%, portant l'índex de Tòquio a 19.401,15 punts, el màxim anual. Al seu torn, com a contrapunt, el iuan xinès continua depreciant-se fins a 6,9508 per dòlar, proper al nivell sociològic dels 7 iuans, que pot portar problemes, atesa la fuga de capitals que pateix la Xina.

L'euro s'ha recuperat, fins als 1,0441 dòlars, després de caure ahir a mínims des del 2003. Mario Draghi ha advertit sobre la debilitat de l'economia europea davant del recarregat calendari de cites electorals el 2017 i el risc de tipus d'interès més alts que poden pesar sobre el pagament del deute. La prima de risc espanyola ha pujat a 110 punts bàsics.

Avui pot produir-se una certa consolidació dels mercats, amb marges de volatilitat, després de la intensa sessió de dijous.

El BCE ha indicat a més que hi ha cinc grans bancs europeus que tindran dificultats per al pagament de dividends i cupons al pròxim exercici. El banc central no dóna noms, però coincideix amb la fase de reanimació de la banca italiana. El conjunt del sector s'està beneficiant de les alces de tipus d'interès a llarg en millorar els seus marges.

A l'Eurozona avui se celebra un Consell Europeu i surten dades sobre la inflació i la balança comercial conjunta. Als EUA arriben xifres sobre els nous habitatges començats. Els futurs del S&P cauen un 0,02%. No hi ha al·licients externs. Wall Street ha perdut per exemple l'interès pel petroli, que cotitza avui en la seva classe Brent a 54,26 dòlars després de la reobertura d'un pou bloquejat a Líbia. Ara el cru ja no és una guia per al mercat, és simplement un input per a la fixació de la inflació. El protagonisme de la OPEP s'ha anat esvaint a mesura que acaba l'any. D'Orient el que atreu ara és el Nadal.