El segon semestre estarà condicionat per l'evolució dels resultats empresarials i les actuacions dels bancs centrals. El mes de juny ha suposat per a les borses europees i per a l'espanyola una presa de beneficis del 4%, el que deixa l'increment dels índexs en el primer semestre en al voltant del 4% de mitjana a Europa i en l'11,5% per a l'Ibex.

El primer semestre ha estat impulsat per la bona evolució de la macroeconomia i per la reducció del risc polític a Europa, que al començament d'any era elevat. Per al segon semestre esperem que el suport de la macro continuï. Per començar, les previsions de creixement del PIB per a Espanya s'estan revisant des de nivells de 2,5/2,7% al 3%, per la bona evolució del sector exterior. Però el factor determinant que marcarà la tendència a mitjà termini seran els resultats.

En el primer trimestre, els resultats del mercat espanyol ajustat per extraordinaris i excloent el sector financer i Arcelor van créixer al voltant del 7%, i les nostres estimacions per a tot l'any són del 8%, amb la qual cosa en els tres trimestres que queden s'hauria de mantenir i fins i tot millorar la dinàmica de l'1 T. També serà fonamental que el BCE fixi una estratègia de reducció dels estímuls monetaris clara.

Els últims canvis en el seu discurs han suposat un augment brusc, encara que encara limitat, de les rendibilitats del deute, que han portat a les preses de beneficis que hem vist aquests dies. Dins del suport de la macroeconomia, aquest matí hem conegut que el PMI manufacturer de la Xina calculat per markit ha pujat el juny a 50,4 des del 49,6 d'abril, amb la qual cosa es confirma la tendència positiva mostrada la setmana passada per les dades oficials.