Els inversors van prendre ahir beneficis a les borses europees. Els principals índexs europeus van tancar amb baixades del voltant de l'1% i el deute públic va veure de nou una reducció de rendibilitats.

Els dubtes del BCE la setmana passada sobre la capacitat real de l'economia europea per generar pujades de preus del voltant del seu objectiu del 2%, se sumeixin a les d'altres economistes.

La demografia i la digitalització fan de fre dels salaris i això pot retardar la normalització de la política monetària.

Demà i passat es publiquen als EUA l'evolució el maig dels preus industrials i del consum respectivament, i en ambdós s'esperen reduccions de la taxa de creixement anual. Ahir es va conèixer l'IPC a Portugal i la taxa anual al maig va baixar des del 2% a l'1,5%.

Avui es coneixerà a Espanya, i malgrat que el PIB creix un 3%, la taxa d'inflació es pot mantenir per sota del 2% i la subjacent baixar des de l'1,2% a l'1,1%.

Veurem que transmet la FED en la reunió de demà, però pensem que el veritable canvi de política monetària es produirà quan els bancs centrals comencin a reduir el seu balanç i la implementació d'aquest canvi serà molt dependent de les dades d'inflació.

Amb el sector financer encara en espera de la pujada de tipus i altres sectors com a consum i distribució afectats per la falta de pujada de preus, els grans índexs poden seguir en consolidació lateral.