El BCE es resisteix a reduir els estímuls mentre la FED reitera el camí de les pujades de tipus. Les actes de l'última reunió de la FED, conegudes ahir després del tancament del mercat, apunten clarament que en la pròxima reunió del 14 de juny, hi haurà pujada de tipus.

Tanmateix els membres de la FED afronten el dilema que mentre que la taxa d'atur baixa molt ràpidament, la inflació no està responent a la recuperació de l'economia.

L'evolució del mercat laboral aconsellaria una pujada més ràpida de tipus, però la inflació no dóna senyals de tensió, per això els consellers es mostren en certa manera dividits sobre el procés de pujada de tipus i reducció del balanç.

Per això les dades d'inflació dels propers mesos (a l'abril la taxa subjacent d'inflació estava en l'1,9% davant el 2,3 de gener), seran determinants per saber si hi haurà una o dues pujades més de tipus oficials als EUA, a part de la que ja és gairebé segura de la pròxima reunió.

Per la seva part, per al BCE, el dilema no és tant entre ocupació i inflació (ja que la taxa d'atur en la UEM és encara alta) sinó entre la fortalesa econòmica d'alguns països, especialment Alemanya, i la debilitat en altres com Itàlia o Portugal.

Per això el discurs del BCE d'ahir, si bé va ressaltar la recuperació de l'economia, també va posar l'accent en els riscos d'una pujada brusca de tipus del deute (en part a causa de la fragilitat d'alguns bancs i en part per l'alt endeutament d'alguns països).

La retallada ràting creditícia de Moodys a la Xina, encara que és un moviment endarrerit, posa de nou l'accent en l'elevat i de vegades poc transparent endeutament d'aquesta economia, però ara per ara el mercat no està preocupat per aquest tema.

En aquest entorn les borses van seguir en to de consolidació, encara que s'està veient una recuperació del mercat americà, que ahir va marcar nous màxims en el S&P.

Ni tan sols l'EUR/USD va reflectir la diferència de moment entre la FED i el BCE, i ara mateix continua marcant màxims des d'octubre de 2016.