Les borses europees continuen recuperant terreny. La reducció del risc polític, que aquest cap de setmana ha rebut un altre reconeixement a França, està permetent que els mercats puguin descomptar els positius fonamentals de la macro i dels resultats empresarials.

El triomf del candidat europeista en les eleccions franceses pot impulsar més la venda d'actius molt conservadors i la compra d'actius amb més risc. Avui podem veure una nova reducció dels diferencials de deute de perifèrics i pujada de rendibilitat al bo alemany.

La rendibilitat d'aquest, ha pujat fins i tot 0,42% davant 0,15% de fa menys d'un mes. Destaca el descens de la rendibilitat del bo grec a 10 anys que ha baixat des del 7,6% al febrer el 5,7% actual. L'altra font de suports per a la borsa europea són els resultats.

Amb el 62% de les empreses de la zona euro publicades, el BPA avança un 8% per sobre de les estimacions, amb un creixement superior al 25%. Aquesta "pinça" de bons resultats i descens de la prima de risc, ha permès que després d'una pujada del 2,8% en el EuroStoxx en la setmana passada, la rendibilitat anual arribi a gairebé el 12% davant el 7,2% del S&P500 (2,6% en euros).

Amb tots els ingredients a favor (macro, resultats i prima de risc polític), les alces estan justificades, i fins i tot també es podria justificar que els índexs de volatilitat estiguin aconseguint nous mínims històrics, sembla un tema de fonamentals i no de complaença. Però el que és cert és que davant de qualsevol contratemps la presa de beneficis serà ràpida.

Avui per exemple les borses xineses estan baixant perquè les dades d'exportacions i importacions del país a l'abril han estat per sota de l'esperat (exportacions +14% davant +17% esperat, i importacions +19% davant 29%).

Tanmateix les dades d'ocupació americanes de divendres i els de comandes de fàbriques d'aquest matí a Alemanya (van créixer a l'abril un 1% davant el 0,7% esperat), han estat bons, amb la qual cosa el suport per aquest costat continuarà.