Noves pujades a les borses europees i màxims als EUA, gràcies a les bones dades econòmiques: Divendres es va conèixer l'evolució de les vendes minoristes a Alemanya i en la zona euro, i en ambdós casos les xifres de novembre van estar per sobre de l'esperat.

A Alemanya el creixement interanual es va col·locar en un 3,2% davant l'1,2% esperat i el -0,8% del mes anterior. En l'UEM el creixement interanual va ser del 2,3% davant l'1,9% esperat i el 3% del mes anterior. Als EUA les dades d'ocupació van ser mixtes.

La creació d'ocupació privat al desembre va ser de 153k (175k estimats i 215k al novembre) i els nous llocs de treball no agrícoles van assolir 156k (175k esperats i 204k al novembre). La taxa d'atur es va incrementar des del 4,6% de novembre al 4,7% tal com s'esperava. Tanmateix la taxa anual de creixement del cost laboral horari es va incrementar en un 2,9% el desembre, per sobre del 2,5% de novembre i del 2,8% esperat.

Aquest creixement dels salaris, és el més elevat des de mitjans de 2009 i juntament amb la pujada del preu del petroli torna a impulsar la idea d'una pujada de la inflació. La nostra idea és que en el primer semestre aquest efecte continuarà incidint al repunt de la inflació. Les rendibilitats del deute s'han mantingut més o menys estables als EUA, amb la rendibilitat del bo a 10 anys per sota del 2,5%, gràcies que la FED ja ha iniciat la pujada dels tipus d'interès.

A Europa han pujat alguna cosa (bo alemany al 0,3%, espanyol a l'1,55% i italià a prop del 2%), però encara es troben en nivells baixos. Amb tot això, les borses han pujat al voltant de l'1% en la primera setmana de l'any, sense gaires diferències entre Europa i els EUA. A Espanya l'Ibex ha recuperat la referència tècnica del 9.500 i pensem que és assequible en el curt termini la pròxima referència de 9.700.