Les actes de la FED i les dades d'inflació de l'UEM consoliden les recents pujades de tipus: Ahir es va conèixer que la taxa d'inflació general de la zona euro es va col·locar en 1,1% al desembre, amb una forta pujada des del 0,6% de novembre i per sobre de l'1% esperat.

Aquest gradual increment de la taxa general no és una sorpresa, ja que recull l'efecte "esglaó" del preu del petroli. Tanmateix sí que és més destacable que la taxa subjacent pugés des del 0,8% al 0,9% quan s'esperava que es mantingués en el mateix nivell.

Més enllà de l'efecte petroli, l'important és preveure quin serà el creixement dels preus de l'any. Les nostres estimacions per a l'UEM són d'un màxim 1,5% a finals d'any.

Referent a les actes de l'última reunió de la FED publicades ahir, es confirma que en principi la institució mantindrà un procés de pujades de tipus progressiu. Respecte a l'evolució de la inflació, esmenten que, d'una banda, la possible expansió fiscal és un factor de pressió, però per una altra la fortalesa del dòlar la pot frenar. En aquest punt caldria afegir que la política proteccionista també pot suposar una empenta als preus.

Al mercat de deute, la dada d'inflació de l'UEM va permetre a les rendibilitats del deute mantenir les pujades del dia anterior, i empenta a l'EUR, que ha recuperat l'1,056. Aquesta situació va provocar que la renda variable europea prengués beneficis malgrat la pujada dels índexs americans. Avui, més enllà dels preus industrials en l'UEM i les dades setmanals d'ocupació als EUA, hi ha poques referències, per la qual cosa esperem una sessió relativament plana.