La pressió política sobre les borses i els mercats està pujant perillosament de grau. Moscou ha advertit Washington que les relacions entre tots dos països "està en el seu pitjor moment des de la Guerra Freda". Al seu torn, Corea del Nord ha declarat que "està llesta per a la guerra" contra els Estats Units. Doncs bé, això no està impedint de moment que les borses pugin. Aquesta reacció és la prova d'una resiliència que els mercats no tenien fa anys. Però, aguantaran el ruixat que sembla venir-los a sobre?

El 2013, quan la Reserva Federal va avisar d'un gir cap a una línia més restrictiva en la seva política monetària, hi va haver una espècie de terratrèmol als parquets. Després, tot es va anar normalitzant, fins i tot el pitjor. La cadena d'atemptats de l'Estat Islàmic va començar a perdre gradualment ressonància entre els inversors. El Brèxit va ser, perquè era inesperat, un ensurt del qual aviat es va recuperar el món dels diners. En l'últim atac terrorista a Estocolm hi va haver un moment d'inquietud, però al final es va produir el rebot.

En l'últim atac terrorista a Estocolm hi va haver un moment d'inquietud, però al final es va produir el rebot.

La resiliència pot estar recolzada ara per expectatives d'un dinamisme més gran de l'economia global que ha anunciat l'FMI, però al seu torn, la terrible i sagnant batalla que està tenint lloc a Mossul, capital de l'Estat Islàmic, pot encoratjar actuacions suïcides de militants islàmics en qualsevol moment i en qualsevol lloc del món.

El gris és avui el color dominant. Als Estats Units hi ha expectatives de polítiques favorables a la inversió, però al seu torn hi ha temors que Wall Street hagi entrat en una bombolla borsària. És així?

Amb un creixement previst per al 2017 al voltant del 2%, la bona marxa del mercat de treball americà, que amb un 4,5% d'atur revela a una situació de plena ocupació, és una dada important, ja que les despeses dels consumidors representen les dues terceres parts del PIB.

Al seu torn, JP Morgan anticipa una alça del 5% dels beneficis empresarials en el primer trimestre. Davant de les amenaces polítiques, la campanya de presentació de resultats pot ser el millor antídot. I a això caldria sumar la normalització de les relacions amb la Xina.

La Reserva Federal ha advertit que ajustarà gradualment la seva política monetària, amb dues o tres pujades dels tipus d'interès aquest any

Ara bé, la Reserva Federal ha advertit que ajustarà gradualment la seva política monetària, amb dues o tres pujades dels tipus d'interès aquest any. Aquest escenari, que suposa un canvi de cicle, ha despertat l'interès en les borses europees, ja que el BCE ha indicat que mantindrà la seva política d'estímuls.

Independentment dels dubtes que provoquen les eleccions franceses, a JP Morgan opinen que l'interès que susciten els mercats europeus, el PER dels quals (relació entre beneficis i preu de les accions) és de 14,1 davant 18 als EUA, no es farà en detriment de Wall Street. Les despeses en infraestructures d'un bilió de dòlars i la reforma tributària promesa per Trump susciten expectatives de guanys. Segons el cèlebre gestor de fons britànic Columbia Threadneedle, cada reducció del 5% de la taxa d'impostos suposa una alça del 4,2% dels resultats de les empreses, la qual cosa suposa un increment del 17% en el benefici per acció.

Juntament amb això, hi ha el risc de la bomba coreana. Kim Jong-un, el president nord-coreà, és un líder per a la classe mitjana, algú que representa l'eterna i autèntica civilització coreana. La CIA no pot seguir les seves pistes pel secretisme que regna al país, la qual cosa fa molt complicat saber els seu plans armamentistes.

Els diners contra els plans secrets: aquest és el test al qual està sotmesa ara la resiliència dels mercats globals.