La nota de l'ambaixada dels Estats Units a Madrid insistint que el procés català és un afer intern d'Espanya i reiterant l'aposta per una Espanya forta i unida ha provocat tota mena d'especulacions.

S'ha destacat, per exemple, que des del gener de 2016 en què estan penjades a la pàgina web de l'ambaixada les notes de premsa, aquesta és l'única nota encapçalada amb el títol de "comunicat oficial de l'ambaixada d'EUA". La resta de notes són estrictament informatives, tret de dos comunicats de l'ambaixador amb motiu del viatge de Barack Obama a Espanya i el comunicat de l'ambaixador sobre l'atemptat a Orlando de juny del 2016.

En aquest context ha causat sorpresa que s'hagi adoptat un gest tan inusual en el moment en què la delegació diplomàtica nord-americana no té ambaixador, des que el gener d'aquest any va plegar James Costos.

També ha cridat l'atenció que la nota de l'ambaixada només s'hagi fet en castellà, quan les anteriors notes especialment significatives -com les esmentades sobre la visita d'Obama i l'atemptat d'Orlando- es pengen també en anglès.

I, finalment, ha causat perplexitat que una nota d'aquesta transcendència i que afecta Catalunya no hagi estat piulada pel consolat nord-americà a Barcelona. Especialment pel fet que el compte del consolat és molt actiu i segueix amb molta atenció, com no pot ser d'altra manera, les piulades de l'ambaixada.

El que sí que va piular el dia abans el consolat va ser l'entusiasta gest del cònsol amb motiu del partit de Barça.