L'Urgell

L’Urgell és una comarca de la Depressió Central de Catalunya. El patrimoni de la comarca de l’Urgell és ric en arquitectura romànica. Les primeres mostres trobades daten del segle X, quan es feia servir pedra i calç durant l’època del preromànic. També s’hi troben mostres d’èpoques posteriors, com les del segle XII i el segle XIII, quan va arribar un estil romànic amb marca pròpia, l’Escola Lleidatana, amb la incorporació de decoracions àrabs.

La base econòmica de l’Urgell gira al voltant de l’agricultura, la ramaderia i l’elaboració i transformació dels productes agropecuaris. És per això, que us proposem conèixer la comarca a través de la seva gastronomia.

Perquè aneu fent boca, podeu visitar el Museu del Torró i la Xocolata a Agramunt. És un espai cultural on es pot conèixer la història del torró i de la xocolata a Agramunt així com la trajectòria de l’empresa Torrons Vicens. La tradició torronaire d’Agramunt apareix documentada per primera vegada l’any 1741 i les fires i mercats en van estendre la fama. És un producte artesà procedent de la rebosteria àrab i s’elabora a base d’una barreja d’avellanes o ametlles, sucre, mel i clara d’ou. A més a més, el torró d’Agramunt compta amb una IGP (identificació geogràfica).

Autor fotografia: Museu del Torró i de la Xocolata

A mig matí us proposem que gaudiu d’un maridatge de cerveses a la Cerveseria Matoll. Una experiència única on podeu provar les cerveses artesanes amb productes típics com el formatge, i no tan típics, com els gelats. Pels que sou més de vermut, també ofereixen el “beermut”, una experiència en la qual podreu beure cervesa i degustar productes de la zona com el formatge i la secallona, acompanyats de patates xips i olives.

Autor fotografia: Cerveseria Matoll

Per seguir amb la ruta gastronòmica de la zona, us proposem una visita guiada a la cooperativa L’Olivera, que des de fa 40 anys cultiva vinyes i oliveres i elabora vins i olis. La producció de vi forma part de la DO Costers del Segre, una denominació que abasta terrenys de les comarques del Pallars Jussà, el Segrià, les Garrigues, la Noguera i la Segarra. Des de la cooperativa creuen que dimensió social i economia productiva poden anar de la mà, ja que aquest projecte l’integren persones amb discapacitat psíquica que troben així una oportunitat per incorporar-se al mercat laboral. 

Autor fotografia: L'Olivera

Entrada la tarda podeu visitar una de les joies patrimonials, el Monestir de Santa Maria de Vallbona, el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya que forma part de la Ruta del Cister. És una ruta formada per tres comarques: l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell. Un conjunt de senders plens d’encant que permeten gaudir de l’art cistercenc i la natura durant tot l’any. El nom de la ruta es deu al fet que les tres comarques tenen un monestir cistercenc on estan enterrats els reis de la corona catalano-aragonesa. La visita guiada és pel monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, un espai on la religió, l’espiritualitat i l’acollida de les germanes és especial.

I pels més aventurers, sapigueu que el Camí de Sant Jaume, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, també té el seu pas per la comarca.

La Segarra

La Segarra és una de les comarques que formen la Depressió Central catalana, i les seves terres han estat habitades des del Neolític. Això ha conformat un patrimoni històric que inclou restes d’antigues ciutats romanes, torres de guaita, viles emmurallades i castells, petites capelles i grans santuaris. L’edat mitjana va deixar a la Segarra nombrosos edificis importants. Els castells i les torres defensives que es poden veure al llarg de tot el territori daten de l’època en què la zona feia frontera amb els territoris àrabs.

Cervera és la capital de la Segarra i el seu centre històric va ser declarat Bé d’Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya. Engloba els monuments més significatius, com l’església parroquial de Santa Maria, d’estil romànic, i l’edifici neoclàssic de la universitat.

Els més llaminers esteu d’enhorabona perquè us proposem conèixer la comarca a través de la seva gastronomia. Per començar el dia de la millor manera, podeu fer una visita guiada a la fàbrica de productes làctics Pastoret. És una empresa familiar de Sant Guim de Freixenet que, des de l’any 1992, innova en l’elaboració de productes làctics artesans, com el mató, els iogurts i els formatges frescos. La seva filosofia és potenciar els sabors i textures tradicionals que han conservat durant els processos artesans d’elaboració i permeten mantenir l’originalitat dels productes tradicionals fets a casa.

A continuació, us proposem visitar el Celler Comalats de la família Bonet. La tradició vinícola es remunta molts anys enrere, però no va ser fins al 1989 quan Jaume Bonet va decidir engegar el projecte d’elaborar un vi propi. Actualment el Celler Comalats compta amb dotze hectàrees de vinya i elabora vins negres i rosats, i la seva elaboració es du a terme de forma tradicional en un celler situat al costat mateix de les vinyes. La producció forma part del DO Costers del Segre, amb la qualificació de vins ecològics del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.

Autor fotografia: Celler Comalats

Pels menys tradicionals, us proposem gaudir d’un àpat al restaurant Slow Food l’Antic Forn de Cervera. Slow Food és una associació eco-gastronòmica sense ànim de lucre fundada a Itàlia l’any 1989 i que actualment es troba representada en 122 països diferents. En aquest restaurant, hi podreu trobar una cuina creativa i ecològica amb productes de km0 en els que es prioritzen la pagesia propera i eviten l’ús de transgènics. Han integrat alguna tècnica oriental, com per exemple el sushi, i l’han farcit de productes locals, fent-ne una versió pròpia: el sushi català.

Autor fotografia: Servicios Editoriales Georama

Per aprofitar l’estada a Cervera, els més aventurers podeu fer un tram de la Ruta dels Castells del Sió. Aquesta ruta comprèn el recorregut que segueix el curs del riu Sió, un itinerari que coincideix amb les línies defensives que es van crear a la Marca Superior a finals del segle X i segles XI i XII. Es tracta d’un recorregut planer que s’endinsa en els paisatges de secà propis de la comarca de la Segarra, apte per tot tipus d’excursions amb els més petits i els més grans de la família.

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme