Vins, gastronomia i cultura. Us proposem un tomb pel Baix Penedès i el Garraf. Comencem per la primera comarca, coneguda, juntament amb l’Alt Penedès, pels seus vins, ja que són la denominació d’origen que produeix més vi de Catalunya. El Baix Penedès, però, també ofereix una gran quantitat de vestigis prehistòrics així com una gran quantitat de rutes temàtiques per descobrir el paisatge o els tresors culturals. 

Regaleu-vos un petit moment de plaer en un entorn fantàstic, amb vistes al Mediterrani i al petit poble de Sant Vicenç de Calders. Gaudiu d’una visita enoturística al Celler Augustus Forum. Passejareu per les vinyes amb un dels viticultors encarregats de la verema i del creixement i cura dels ceps. Aprofita per apendre de primera mà els secrets de tot el procés. La visita es pot combinar amb un dinar al restaurant el Xaloquell on podreu degustar una cuina clàssica, fresca i molt mediterrània. Com en la majoria de localitats costaneres, són habituals plats com el suquet de peix, arrossos o les paelles. Cuina marinera que incorpora productes de primera qualitat sortits de les aigües de la Costa Daurada. Tot això i més fa que sigui membre del col·lectiu de Cuines del Vendrell.

Autor fotografia: Augustus Forum

Què és el xató? Per a qui encara no l’hagi tastat: el xató és un plat tradicional català absolutament deliciós. S’elabora amb escarola i peix dessalat: bacallà, tonyina i anxoves o seitons. Però el secret del xató, el que et fa repetir una vegada i una altra, és la salsa. La salsa xató porta ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, sal i oli d’oliva. Més mediterrània no pot ser!

Autor de la fotografia: Francesc Guillamet

Des de sempre, el xató es menja a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. I per això s’ha creat la Ruta del Xató, una aventura gastronòmica estretament lligada als vins de la DO Penedès on els millors restaurants de la regió t’ofereixen el seu talent culinari, per exemple, el restaurant Eusebio de Calafell on podeu anar a dinar i degustar l’experiència del xató.

Si voleu descobrir el nostre passat modernista, no podeu deixar de trepitjar l’Arboç on visitareu la cooperativa agrícola fundada l’any 1919 i us oferiran una degustació de vi i cava. Posteriorment visitareu la Giralda de l’Arboç, que alberga la torre de la catedral de Sevilla, amb una alçària de 52 metres, a més del pati dels lleons de l'Alhambra de Granada i el Saló d'Ambaixadors de l'Alcàsser de Sevilla.

Les puntes de Coixí són una de les activitats més famoses de la vila, és per això que també hi ha l'opció de visitar el museu. La ruta acaba amb una visita guiada al centre històric de l’Arboç on encara hi ha algunes cases d’origen medieval al costat de construccions neogòtiques, modernistes, noucentistes i neoclàssiques de gran valor arquitectònic i també passareu per l’església de Sant Julià, d’estil barroc. Dinareu en un restaurant de la vila.

Autor de la fotografia: Nano Cañas

I si trepitgeu el Garraf, gaudireu de plats d’origen mariner com la sípia a la bruta o l’all cremat, que conviuen amb les diferents maneres que té cada poble de fer el xató, fins a les gambes de Vilanova, així com els arrossos, el rossejat de fideus o els espigalls, una varietat de col pròpia de la zona. Platges, natura i museus d’art s’abracen amb la gastronomia per fer-nos gaudir del Garraf. 

Descobriu per què menjar la gamba de Vilanova és una experiència per als cinc sentits! Sortireu en un veler de 15 metres a localitzar els vaixells que tornen amb les captures de gambes cap al port de Vilanova. Parlareu amb el patró que us explicarà com ha anat la pesca i veureu com es conserven les gambes fins a l’arribada al port. L'excursió acaba amb la degustació de mitja dotzena de gambes de Vilanova per persona que us haurà donat el patró del vaixell mateix.

Si us considereu amants del vi, no us podeu perdre la Carretera del Vi, la primera wine road de tot l’Estat. Una iniciativa privada i conjunta dels 12 cellers del traçat, que passa per set municipis. L’objectiu és recuperar la històrica via comercial que ja utilitzaven els romans per fer arribar els vins del Penedès a tot el món. 

La Carretera del Vi uneix el Castell de Sant Martí Sarroca amb les platges de Sitges i recorre les poblacions de Sant Martí Sarroca, Pacs del Penedès, Vilafranca del Penedès, Sant Miquel d’Olèrdola, Canyelles, Sant Pere de Ribes i Sitges. Un recorregut lineal de 40 km en què es poden anar agafant les diferents ramificacions per fer l’escapada enoturística a mida de cadascú, segons els cellers i espais turístics que es vulguin visitar.

Existeix un passaport de la ruta que ofereix avantatges als visitants.

Autor fotografia: Félix Lorenzo

A Sitges podeu trobar un acollidor restaurant ubicat en una antiga casa de pescadors d’un dels carrers més encantadors del nucli antic. La seva cuina és la dels “xup-xup" sense presses, les picades amb morter i les receptes locals recuperades i actualitzades, on la qualitat, proximitat i sostenibilitat són marca de la casa.

Autor de la fotografia: La Nansa

Les seves gruixudes parets, l’ambient mariner, els arrossos i els seus suquets aconsegueixen transportar-te en el temps, així és el restaurant La Nansa a Sitges, un restaurant que forma part del col·lectiu de cuina Club de Tast del Gremi d’Hostaleria de Sitges i restaurant Slow Food.

Autor fotografia portada: Augustus Forum

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme