El Solsonès és una comarca prepirinenca, amb capital a Solsona. Està situada al centre de Catalunya, entre el Berguedà i l'Alt Urgell. Un espai amb un gran contrast de paisatges. Al sud hi trobaràs amplis camps de cultiu que s'estenen fins on arriba la vista. Si girem cap al nord però hi veuràs grans extensions de boscos i paratges molt abruptes amb serres com les de Turp, Odèn, Port del Comte, els Bastets i Busa, origen dels rius la Ribera Salada i el Cardener.

La tranquil·litat està assegurada. Dels quinze municipis de la comarca, solament sis tenen nucli de població, ja que la major part del territori està formada per masies disseminades, algunes de les quals són bells exemplars de les construccions característiques de la Catalunya rural dels segles XV al XVIII. D’aquí li ve el sobrenom de “la comarca de les mil masies”.

Formatgeria Valette

Pots optar per tastar els productes més arrelats amb el maridatge de formatges i iogurt a Sant Llorenç de Morunys. Visita la Formatgeria Valette i tasta’n els formatges (tendre, boïgot i puit) i iogurt amb acompanyament de temporada a l’Hotel Gastronòmic El Monegal. Pots completar la jornada amb un passeig en barca i caiac pel pantà de Rialb amb el Club Nàutic Segre Rialb

Si ets un amant de l'esport i l'aire lliure prova la ruta senderista de les Cases de Posada a Busa pel Grau de l'Areny. El camí és circular, d'una dificultat moderada, i el completes en poc més de quatre hores i mitja. Els guies de l'equip d'Obrint Via t'orientaran i t'explicaran amb tot detall la fauna, el patrimoni històric i les particularitats del paisatge en cada tram.

Presbiteri i altar de la catedral de Solsona

Amb la visita guiada pel nucli històric de Solsona entraràs de ple en el passat de la comarca. La Catedral, el Palau Episcopal, el Palau Llobera, el Pou de Gel, la casa natal del pintor Francesc Ribalta, el Quarto dels Gegants o l’Espai del Ganivet, on es mostra la important indústria ganivetera, són alguns dels indrets que trobaràs al nucli antic de Solsona. Després es pot fer una visita guiada a la finca ecològica de Cal Monegal, per conèixer com crien els vedells. L’activitat conclou amb un tast d’hamburgueses de vedella de Cal Monegal al restaurant Cal Cabanes

Hotel Monegal

Coneix la finca de xai i trumfos de Ginestà i tasta els seus productes al restaurant Cal Mestre. Fan cuina tradicional catalana i gran part del productes provenen del seu hort propi. El restaurant està situat al bell mig del poblet de Sant Climenç que reposa sobre un altiplà que ofereix les millors vistes. Un indret tranquil i relaxat on gaudir de natura i cultura.

No et perdis la visita al Zoo del Pirineu. Un espai privilegiat al peu de la serra de Port del Comte, on es combinen les activitats guiades a partir dels animals del zoo, amb un entorn únic on viuen els voltors, el trencalòs o les àligues en estat salvatge. L'activitat central del zoo és l'exhibició de vol lliure d'aus rapinyaires.