El Segrià és una comarca situada a ponent de Catalunya, amb capital a Lleida i travessada el riu Segre . L’economia de la comarca s’ha basat tradicionalment en la ramaderia, l’agricultura i la indústria agroalimentària. Gràcies a aquesta activitat, la gastronomia de la comarca és una de les coses que més atrau de les terres del Segrià. 

Els cultius més coneguts de la comarca són els fruiters de fruita dolça que ocupen quasi bé un terç del regadiu: pereres, pomeres i presseguers creen el mosaic de fruiters que prenen forma i diferents colors al llarg del l’any. La peraDenominació d’Origen Protegida (DOP) en les varietats llimonera, blanquilla i conference. Les propietats del sòl, les pluges i el curós procés de conreu atorguen a aquestes peres més qualitat i resulten més dolces i sucoses que la resta.

Us agrada la fruita? Practica Fruiturisme és un projecte d’emprenedoria a Aitona que, mitjançant la difusió del món de la fruita dolça local, pretén impulsar la dinamització econòmica del Baix Segre. La marca Aitona, amb molt de gust a través del turisme, pretén donar a conèixer la cultura de la fruita, fent sentir el gust per aquest producte i, alhora, posant en valor la cultura i el paisatge d’Aitona. 

Autor fotografia: Fruiturisme 

Fruiterisme ofereix també, diferents experiències, com per exemple, la Ruta de Serra Brisa. Aquesta ruta està pensada per perdre’s pels turons que envolten el poble i poder gaudir d’unes esplèndides vistes panoràmiques de l’entorn. En aquesta ruta d’1h i 20 minuts aproximadament, podreu apreciar la riquesa paisatgística d’Aitona, protagonitzada pel contrast entre el secà i el regadiu i la podeu fer tant en bicicleta com a peu.

Però no només la fruita és una especialitat a la zona, els plats d’escalivada, les carxofes al caliu, la carn a la brasa, el conill amb allioli o la catxipanda són plats estrella de les terres del Segrià que us recomanem que tasteu. Ara bé, els cargols són protagonistes d’una de les festes més celebrades a la comarca, l’Aplec del Cargol de Lleida. Si sou dels que us agraden els cargols amb qualsevol salsa, dels que us llepeu els dits un cop heu acabat i dels que teniu el plat a vessar de closques, aquesta és la vostra festa. És una de les jornades més multitudinàries de la ciutat amb la col·laboració de 13.000 penyistes, 102 colles, més de 200.000 visitants i 12 tones de cargols.

I què millor que acompanyar tots aquests productes amb els millors vins? Els vins de la zona estan integrats a la DO Costers del Segre, on hi predominen els vins blancs, lleugers i suaument aromàtics, que s’elaboren amb xarel·lo, parellada o chardonnay. La DO Costers del Segre vetlla per la tradició vinícola de la comarca i garanteix l’excel·lent qualitat dels vins produïts als cellers que hi són inscrits.

I perquè pugueu tastar algun d’aquests vins, us recomanem la ruta temàtica Vi de Pedra a la Seu Vella. Una ruta amb la que podreu descobrir la gastronomia, la cultura i la geografia de l’entorn a través dels seus cellers.

Autor fotografia: Ruta del vi de Lleida

La ruta et porta als racons més vinícoles del monument de Lleida que es complementa amb l’explicació del guia d’aspectes curiosos de la producció del vi, conservació o transport. Amb la Seu Vella com a teló de fons, l’activitat acaba amb un brindis amb un vi de la DO Costers del Segre. 

Autor fotografia: Nomon Turisme Cultural

Us recomanem també, la visita guiada al celler Raimat. Un celler construït l’any 1918 amb el que podeu conèixer de primera mà el procés d’elaboració del vi. La visita inclou un recorregut per les vinyes, el celler i tast de tres vins. 

Autor fotografia: Do Costers del Segre

Deixant a un costat la gastronomia de la comarca, podeu visitar l’Aeròdrom Militar d’Alfés, creat durant la Guerra Civil per frenar l’avanç de les forces rebels. La Generalitat de Catalunya va crear una xarxa d’aeròdroms i el d’Alfés, n’és, potser, el que està més ben conservat.

Autor fotografia: Turisme Alfés

Les visites són els dissabtes a les 11 del matí i el recorregut té una durada d’unes dues hores i mitja en les que podreu tornar 70 anys enrere i reviure com era la vida a primera línia de foc. 

Autor fotografia: Turisme Alfés

Seguint amb la història de la comarca, sapigueu que Lleida és l’epicentre cultural del Segrià. La capital, a més a més, acull dos dels monuments més emblemàtics de la ciutat: l’edifici romànic de la Seu Vella i les restes del castell de la Suda, ambdós del segle XIII. Els dos monuments estan catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional. La Seu Vella o catedral antiga, és un monument que s’ubica al centre històric de la població i es considera una obra romànica, que presenta elements propis de l’arquitectura gòtica i alguns afegits renaixentistes. Les restes del castell de Suda mostren com va ser l’edifici més notable de la ciutat i un important centre de decisió política. Els seus murs van ser l’escenari de fets transcendentals de la història de Catalunya i de la Corona d’Aragó. Us recomanem, també, que aprofiteu l’estada a les terres del Segrià per visitar el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal i l’església romànica de Sant Llorenç Màrtir.

 

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme