Ubiqueu-vos: el Pallars Sobirà, comarca d’alta muntanya al cor dels Pirineus, capital, Sort. Un indret delimitat al nord per cims propers als 3.000 metres i travessat pel riu Noguera Pallaresa. Un destí conegut per la seva riquesa natural i amb raó. La geografia amb el Parc Nacional d’Aigüestortes, l'Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu. A més, en aquesta comarca hi podem trobar l’estany més gran dels Pirineus, el de Certascan, i el cim més alt de Catalunya, la Pica d’Estats. Amants dels paisatges imponents, aquí hi trobareu tot el que busqueu. 

Malgrat ser la quarta comarca més gran de Catalunya, el Pallars Sobirà té una de les densitats més baixes del país, amb només quatre habitants per quilòmetre quadrat. No us haureu de preocupar perquè ningú vulneri el vostre espai vital, en tindreu de sobres. No és d'estranyar per tant, que molts dels seus pobles, envoltats d'altíssimes muntanyes, boscos i llacs, es trobin entre els més pintorescos i tranquils del país. La majoria de localitats han sabut conservar l'encant i l'autenticitat de la vida d'alta muntanya. En totes elles la tranquil·litat i la desconnexió del rebombori està garantida. 

Autor: MónNatura Pirineus

Comencem per una activitat en família. Observar la fauna en el seu propi medi és complicat però a MónNatura Pirineus t'ho posaran una mica més fàcil. Amb ells podràs conèixer les espècies salvatges més emblemàtiques del Pirineu. El primer pas serà endinsar-se al bosc, en silenci. Davant teu apareixerà l'espectacle d'una fauna amb animals d'alta muntanya. Agafeu el paper i el bolígraf, que la llista d'habitants del Pallars Sobirà és llarga: hi conviuen el linx, el trencalòs, el gall fer, la guineu, el teixó, el duc, l'isard i el cabirol, la marta, la fagina, la geneta i el gat fer. I recordeu, no oblideu els prismàtics! Un cop coneguem tot el bestiari la proposta es pot combinar amb un dinar en un dels restaurants de lAssociació Gastronòmica La Xicoia.  

Autor: Celler Batlliu de Sort

Imagineu un celler, siutat al costat d'una borda, entre vinyes i amb unes espectaculars vistes de la vall de Sort i el Batlliu. Aquest racó de postal és el celler Batlliu de Sort. Treballen principalment amb les varietats Pinot Noir, Riesling i Viognier plantades sobre sols calcaris i pissarrosos. La terra centenària impregna el producte i li atorga un gust únic. Les vinyes estan situades als costers del batlliu de Sort (d’aquí prenen el nom del celler), antics prats de pastura reconvertits en vinyers 200 anys després de la desaparició de la vinya a la zona. L'espectacle paisatgístic és únic: rodejats de boscos de roures, durons i lledoners i en l’àrea d’influència del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El celler forma part de la DO Costers del Segre. Una de les activitats destacades que proposen és una visita combinada amb la Formatgeria Tros de Sort.

Autor: Félix Lorenzo

A l’espai gastronòmic Lo Paller del Coc hi trobareu un petit restaurant per experimentar al voltant dels fogons i de la taula el plaer d’assaborir plats únics cuinats al moment. L'anomenada cuina interactiva vol transmetre tota l’emoció del menjar a través dels cinc sentits. Després, per cloure la jornada 'gourmet', es pot anar a visitar la cerveseria artesana Ctretze Pirineus. Ofereixen un producte artesanal de qualitat, elaborat sense cap mena d'additiu ni conservant i amb les millors maltes i llúpols. Una autèntica cervesa dels Pirineus. 

Autor: Pirineus Parc Aventura

Pirineus Parc Aventura és el primer bosc vertical del Pallars Sobirà. Si veniu amb ganes de viure la natura amb intensitat (i des de les altures) aquesta és la vostra. Situat en un paratge natural inigualable, al cor de les Valls d'Àneu, concretament s'alça al costat de la riba del pantà de la Torrassa. Un espai carregat de diversió per a petits i grans que ofereix més de 60 activitats repartides en 4 circuits. Per recuperar energies podeu complementar l'activitat amb un àpat al restaurant de l’hotel gastronòmic Vall Ferrera (que no és qualsevol). Ofereix una cuina on hi predominen el corder i la caça, acompanyats dels bolets que la terra local aporta en gran varietat. Són de destacar els embotits del país, com el xolís, la secallona o el pa de fetge i la tripeta. Es poden degustar plats avui difícils de trobar, com el freginat i el cap i pota de corder.

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme