Avui aterrem a una de les comarques més extenses de Catalunya: Osona. Situada a la Depressió Central Catalana i vertebrada al voltant de la Plana de Vic, on es troba la capital. La comarca gaudeix d'una situació estratègica a mig camí entre els Pirineus i la Costa Brava, i a una hora en cotxe de Barcelona i Girona. Un lloc excel·lent per als indecisos entre mar i muntanya. Els extrems de la comarca, tant al nord com al sud, a l'est i a l'oest, són de relleu marcadament muntanyós.

Osona és terra de grans escriptors, com Jacint Verdaguer o Miquel Martí i Pol. També una comarca amb grans contrastos paisatgístics. Les altes muntanyes de les serres que l'envolten formen verdes i frondoses valls amb rierols que, malgrat no tenir la força dels rius d'alta muntanya, són prou braus per formar al seu pas retorçades goles i elevats salts d'aigua. No és d'estranyar que alguns dels habitants d'aquestes terres creguin en la presència de fades i bruixes, ja que els seus paratges fantàstics conviden a fer volar la imaginació.

Els embotits i derivats del porc són els reis de la gastronomia osonenca. La llonganissa de Vic és la més famosa d’una família que també acull productes com la botifarra, el bisbe, la somalla, el fuet, la baiona… Els acompanyen altres productes elaborats per artesans que estimen la terra i en saben extreure el millor: els formatges i làctics, la pastisseria, la cervesa i molts altres. I provinents del cor dels boscos, els bolets i la tòfona.

Localització: Obrador de Ca la Teresona Autor: Ca la Teresona

Per iniciar-te en aquesta artesania pots optar per fer el teu propi embotit a Ca la Teresona. Santi Masallera és la sisena generació d’una casa dedicada a fer embotit des que el 1837 la fundadora va posar-hi la primera pedra. A Ca la Teresona són productors de fuet, llonganissa –amb Indicació Geogràfica Protegida–, somaia, xoriç i botifarra a la manera tradicional, i fa 5 anys van decidir generosament obrir el seu obrador als visitants més curiosos. 

Localització: Hotel Mas Albereda Autor: Hotel Mas Albereda

Si has fet gana amb l'activitat anterior, ara és l'hora de dinar a l’Hotel Gastronòmic Mas Albereda. Sota la batuta de Nandu Jubany, els productes de la terra passen del bosc i l'hort al plat, amb receptes reinventades que cuiden el més petit detall per fer de qualsevol àpat, festiu o diari, un plaer pels sentits. Des d’aquest hotel parteix la ruta en burricleta que va de Sant Julià de Vilatorta fins a Tavèrnoles. Aquesta ruta té com a fil conductor la història de Mossèn Cinto Verdaguer, incloent en l’itinerari cultural una visita al museu que porta el seu nom.  

Localització: Vic Brewery Autor: Antonella Spaccini

A Vic Brewery organitzen ocasionalment sopars de maridatge perquè puguis tastar algunes de les seves cerveses. Aquesta empresa de cervesa artesanal s’ha constituït a l’antic molí de farina, El Molí de Llobet

Per cloure la visita amb moviment pots anar al pantà de Sau per iniciar-te en la pràctica de l’esquí nàutic, el wakeboard, wakeskate o el wakepark de la mà d’Enric Costa, un dels monitors més experimentats del país. Per recuperar energies pots acostar-te a un dels restaurants del col·lectiu Osona Cuina. Durant els últims 15 anys un grup de cuiners de la comarca d’Osona han unit les forces, creativitat i experiència darrere els fogons per fer de la comarca un dels referents gastronòmics de Catalunya.