Els avanços científics i el desenvolupament tècnic són el marcapassos de la història. Internet i la connectivitat que proporcionen les tecnologies de la informació i de la comunicació estan generant un canvi de paradigma científic on l'economia col·laborativa centrada en el client, s'ha convertit en l'eix central del desenvolupament i la innovació tecnològica actual.

En la mateixa direcció, el sector energètic també està vivint un canvi en la naturalesa de les infraestructures, fet que modifica l'equilibri tradicional, donant lloc a un consumidor més actiu. Paral·lelament, les tecnologies de la informació, la robòtica i la intel·ligència artificial estan canviant els models operatius de relació, fent més complexa la gestió dels sistemes energètics.

Aquest fet genera un nou repte per les empreses, ja que han de ser capaces d'evolucionar per reinventar-se amb èxit.

Gas Natural Fenosa inverteix 59 milions d'euros en innovació

En aquests moments, cal apostar per una estratègia clara en la innovació com un dels motors de creixement principal. En aquest sentit, Gas Natural Fenosa té clar que és necessari desenvolupar un Pla d'Innovació que abordi els reptes i les oportunitats, que reforci els riscos derivats dels canvis tecnològics i socials i que es converteixi en un element diferenciador per millorar la competitivitat.

Avui, més que mai, la innovació és una gran palanca de creació de valor, sustentada en el nostre capital humà, talent i capacitats

La companyia energètica, que va invertir un total de 59,2 milions d'euros en innovació durant el 2016, ha adoptat un nou model d’innovació que persegueix implantar millores operatives i adoptar les tecnologies que aportin un més valor als negocis de l'empresa, en un entorn cada vegada més obert, col·laboratiu, canviant i complex. 

“Avui, més que mai, la innovació és una gran palanca de creació de valor, sustentada en el nostre capital humà, talent i capacitats”, assegura la directora d'Enginyeria i Innovació Tecnològica de Gas Natural Fenosa, Blanca Losada. En aquest sentit, la companyia ha adoptat un nou model d'innovació per aprofitar totes les capacitats internes i per atraure oportunitats, idees i talent, basat en cinc grans àrees de treball:

  • Generació elèctrica
  • Xarxes
  • Clients
  • Gas natural liquat (GNL)
  • Robòtica i intel·ligència artificial

La innovació i la tecnologia són la clau per transformar la manera en què es desenvolupa l'activitat de Gas Natural Fenosa i per anticipar-se a les necessitats dels clients

Lectura contador 

Foto: Una app mòbil que el Grup Gas Natural Fenosa posa a disposició dels seus clients per a facilitar la lectura del comptador del gas natural. 

Per tal de tirar endavant el Pla d'Innovació, l'empresa ha adoptat un enfocament “dual” on es tracta, per un costat, el desenvolupament de solucions tecnològiques pròpies al servei del model de negoci i dels objectius estratègics de la companyia i, per l'altre, la recerca activa d'oportunitats, idees i talent, amb la finalitat de transformar-les en serveis que “garanteixin un subministrament d'energia eficient, sostenible i segur”, apunta Blanca Losada. La directora d'Enginyeria i Innovació Tecnològica també assenyala que “la innovació i la tecnologia són la clau per transformar la manera en què es desenvolupa l'activitat de Gas Natural Fenosa i per anticipar-se a les necessitats dels clients”.

Una economia centrada en el client

D'entre les cinc grans àrees de treball del Pla d'Innovació, destaca la del client, on la companyia treballa en nous productes i serveis aportant un valor afegit. “El client s'ha convertit en un consumidor actiu amb multitud de capacitats d'elecció i per això, és fonamental veure el món des del seu punt de vista i entendre la relació que mantenen amb nosaltres”, ja que la raó d'existir d'una empresa són els seus clients: "sense ells, tota la resta no té utilitat”, conclou Losada. 

En el cas dels clients del Tercer Sector i Serveis es busca integrar solucions d'eficiència energètica i desenvolupar equips de climatització que permetin optimitzar el consum. En canvi, amb els clients residencials, es treballa per avançar cap al concepte de “llar connectada”. 

La raó d'existir d'una empresa són els seus clients: sense ells, tota la resta no té utilitat

 Producció de gas natural renovable 

Energylab

Foto: La Unitat Mixta Gas Renovable, ubicada a A Coruña. 

Una altra línia d’innovació de la companyia és el desenvolupament de gas natural renovable, és a dir, gas natural obtingut a partir de recursos renovables i que a través de diferents processos es pot utilitzar dins la xarxa de distribució amb la qualitat adequada per poder-lo aplicar en el sector industrial, de mobilitat, domèstic, etc. Per poder-ho dur a terme, Gas Natural Fenosa treballa en diversos projectes nacionals i europeus com ara l'acabada de crear, en col·laboració amb altres actors, Unitat Mixta Gas Renovable, ubicada a A Coruña. Aquest projecte permetrà recuperar el biometà de la depuradora de Bens per reduir l’impacte ambiental.

Projectes innovadors a Catalunya

Gas Natural Fenosa també participa en projectes d’innovació a Catalunya. Un d’ells és GrowSmarter, un projecte europeu pilot en què també col·laboren l'Ajuntament de Barcelona i altres actors, i  en el qual s'apliquen diferents tecnologies per a l'estalvi energètic, la disminució de l'impacte ambiental i la millora de la qualitat de vida. Aquest pilot, que es desenvolupa en el districte barcelonès de Sant Martí i podria ser exportat en un futur a altres barris de la ciutat, compta amb un pressupost total de 32 milions d'euros

INNOVA HUB031

Foto: El Innovahub, un espai d’innovació de Gas Natural Fenosa.

L’InnovaHub és un altre dels projectes d’innovació de la companyia a la capital catalana. Es tracta d’un espai propi que ha creat en el marc de la seva col·laboració amb el clúster tecnològic Barcelona Tech City, un hub de referència internacional en el sector. És un punt de trobada amb actors de l'ecosistema digital i tecnològic que impacten en el sector de l'energia, un lloc per connectar les empreses amb experts, emprenedors, innovadors i acadèmics de referència en l'àmbit de la innovació per crear solucions que redefineixin el futur del sector energètic. 

17.03.29GNFvoluntarios vulnerabilidad (33)
Branded Content Voluntaris contra la pobresa energètica Núria Carbó
FLAMA PIXABAY
Branded Content El gas natural, una energia neta i sostenible Jennifer Navarro