La Diputació de Barcelona i l’ICAB han establert un acord que preveu el desplaçament d’un advocat a les dependències dels Serveis Públics de Consum de les comarques de Barcelona. Prèvia visita concertada, l’advocat atendrà de forma individualitzada les consultes dels consumidors que en requereixin els seus serveis.  

L’acord s’estendrà a la resta de col·legis professionals de la demarcació i preveu el desplaçament d’advocats a les dependències municipals

El consumidor rebrà atenció personalitzada en relació a la justícia gratuïta si decideix acudir a la via judicial. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha explicat que “aquest conveni reforça el servei d’atenció al ciutadà de la Diputació i se suma als ja treballats en matèria d’atenció jurídica. Una demanda imprescindible avui dia: garantir el servei al ciutadà”.

“Agraïm el paper de la Diputació de Barcelona en la firma d’aquest acord: ens ha permès aplegar mitjans per defensar els drets de les persones”, afirma el degà de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocació de Barcelona, Oriol Rusca. Afegeix que “la proximitat és fonamental i en aquest sentit el coneixement que té la Diputació del territori ha estat clau”.

Un servei per a tota la demarcació

Aquest primer conveni cobrirà vint-i-dos Serveis Públics de Consum a sis comarques (Alt Penedès, Anoia, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf i Maresme), en una àrea amb prop d’un milió i mig de ciutadans. Les visites es podran concertar fins el mes de desembre i es faran durant prop de 90 dies hàbils fins a final d’any. En aquest termini, s’oferirà el servei 350 hores cada mes.

La diputada de Salut Pública i Consum, Laura Martínez, ha destacat que “el ciutadà, a través del seu ajuntament, rebrà una atenció acurada i personalitzada. També en relació amb la justícia gratuïta si decideix acudir a la via judicial”, ha afegit.

L’objectiu de la Diputació de Barcelona és estendre aquest servei d’assessorament personalitzat sobre clàusules abusives als 311 municipis de la demarcació

iStock

Així, la corporació contempla la firma de convenis amb la resta d’Il·lustres Col·legis d’Advocats, com són el de Granollers, Manresa, Mataró, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa i Vic.

Suport als consumidors

Els acords amb els col·legis professionals d’advocats se sumen a les accions de suport als consumidors que la Diputació de Barcelona impulsa des de fa mesos per acompanyar-los en les seves reclamacions per les clàusules abusives.

Aquest any, justament per atendre aquestes consultes, ha augmentat fins als dos milions d’euros el pressupost destinat als Serveis Públics de Consum. També s’ha intensificat la formació específica en clàusules abusives als tècnics d’aquests serveis (77 municipals i 7 comarcals) i ha contractat les associacions de consumidors més representatives per fer 150 xerrades i tallers arreu del territori.

En els 224 municipis que no disposen de Servei Públic de Consum propi, els ciutadans també reben atenció directa a través de les Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor (UMIC). A més, des d’inicis d’any, la Diputació de Barcelona ofereix consells i informació sobre els protocols de les entitats bancàries, adreces de contacte, l’agenda d’accions formatives i un formulari de reclamació a través de la seva pàgina web

Connectar la ciutadania amb la cohesió social

Un dels objectius estratègics del Pla de Mandat 2016-2019 de la Diputació de Barcelona, és connectar la ciutadania amb la cohesió social, com a pilar bàsic de l’estat del benestar. A banda del suport als consumidors, la corporació impulsa en aquest sentit un Pla de Xoc contra la Pobresa, que vol donar resposta a l’empobriment progressiu i al corresponent increment del risc d’exclusió social.

La corporació impulsa un Pla de Xoc contra la Pobresa

Aquest Pla de Xoc contra la Pobresa inclou el programa de Foment de l’Ocupació, el Servei d’Intermediació de Deutes de l’Habitatge, el programa d’Auditories i Intervenció en habitatges en situació de pobresa energètica i el programa Targeta Moneder amb impacte social.