La Fundació Gas Natural Fenosa ha fet públics els resultats de la darrera edició de l’Índex d’Eficiència Energètica, i constata que les llars catalanes poden estalviar, de mitjana, uns 273 euros anuals de la seva factura de gas i electricitat, amb canvis en els seus usos i costums i amb la millora de l’equipament. 

Les llars catalanes poden estalviar, de mitjana, 273 euros anuals en les seves factures de gas i electricitat

L’estudi que s’elabora des del 2004, és un observatori de referència en temes d’eficiència energètica de les llars espanyoles i constata que Catalunya és la segona comunitat autònoma més eficient, per darrera de les Illes Balears. En total, les llars catalanes podrien estalviar uns 830 milions d’euros a l’any amb mesures d’eficiència energètica, que evitarien també l’emissió d’1,6 milions de tones de C02.

Consells pràctics per a l’eficiència energètica

L’estudi ho deixa clar, estalviar a les factures de gas i electricitat, està a les nostres mans. Per això, us fem arribar 10 consells que podeu posar en pràctica a les vostres llars amb els quals podreu comprovar de primera mà, com a final de mes el cost de la factura haurà disminuït. 

 1. A la cuina, utilitzar olles de pressió o ràpides redueix fins a un 60% el consum energètic . Si no en teniu, recordeu mantenir les olles tapades per mantenir la calor i apagar el foc 5 o 10 minuts abans d’acabar la cocció per aprofitar la calor residual. 
 2. La nevera: configureu la temperatura de la nevera entre 3ºC i 7ºC i el congelador a -18ºC. Per cada grau que abaixeu la temperatura, hi ha fins a un 5% més de consum.
 3. El rentaplats: no el posis en marxa si no està complet, però tampoc el carreguis en excés ni hi  sobreposis peces. 

 4. Electrodomèstics: apaga l’ordinador si preveus que no l’utilitzaràs en els pròxims 30 minuts. Procura apagar també el pilot d’encès de la televisió i d’altres aparells com equips de música i videojocs, entre d’altres.            

 5. La rentadora: utilitzeu aigua a la menor temperatura possible, ja que entre el 80% i el 85% d’energia que consumeix una rentadora es produeix en escalfar l’aigua. Aquest hàbit redueix el consum d’energia a la meitat. 

 6. Per assecar la roba, la manera més eficient és aprofitar l’energia del sol. Però si decideixes utilitzar l’assecadora, procura que funcioni amb gas natural, que és més eficient que l’elèctrica.

 7. Les finestres: el 40% de pèrdues de calor es produeix per les finestres. Per això et recomanem que instal·lis finestres amb doble vidre o substituïu el vidre i la fusta de les finestres actuals per unes de més eficients.

 8. La façana. Un aïllament correcte de la façana és essencial per mantenir la climatització de la teva llar sense gastar més energia. El 70% de les pèrdues d’energia es produeixen per la coberta o la façana, per la qual cosa, invertir en la seva rehabilitació pot resultar una molt bona inversió a la llarga.

 9. La calefacció: per estalviar energia, ajusta el termòstat entre 19 i 21 graus durant el dia i durant la nit o quan no estiguis a casa, no l’apaguis! Posa’l entre 15 i 17 graus.

 10. L’aire condicionat: procura ajustar el termòstat a una temperatura adequada. Entre 24 i 26 graus és considerat el clima adient. 

Amb tots aquests consells, no només estalviareu en la vostra factura energètica a final de mes i tindreu una major consciència sobre la necessitat de ser més eficients amb l’energia a les llars, sinó que entre tots contribuirem també a una major preservació del medi ambient.  

Contingut realitzat amb la informació de

3. Museo del Gas  Exposición 170 años
BRANDED CONTENT Educar sobre eficiència energètica Alexandra Torras