Quan algú sent parlar del Berguedà, segurament el primer que li ve al cap és La Patum i els bolets. Aquesta festa tradicional que se celebra als voltants del dia de Corpus Cristi a la ciutat de Berga, i que està declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és tot un referent d'unes terres que són la meca de qualsevol boletaire. Però ja que estem parlant d'obres mestres, i de Patrimoni, el que sens dubte hauria de ser considerat com a tal és el seu trident particular: natura, cultura i gastronomia. Succeeix el mateix amb la Cerdanya, on les seves terres amaguen moltes coses més que els idíl·lics i coneguts paisatges. Si ho vols comprovar de primera mà, apunta't una de les següents propostes.

La primera passa per Bagà. Concretament, al restaurant Niu Nou, de la mà de Romà Revelles i Carme Clotet, experimentaràs un viatge en el temps inspirador, retrocediràs en cada delicat mos a l’època medieval. Els dos propietaris, de pagès i amants de la tradició, tenien l’objectiu de tornar als orígens, recuperant llegums, aliments ecològics i receptes pensades per als més sans. Ho han aconseguit amb plats exquisits com el salmó amb genestada, una salsa feta amb arròs, safrà i llet d’ametlles, que ja apareixia en el Llibre de Sent Soví, un receptari de cuina medieval escrit en català.

Si voleu reviure l’època dels cavallers, AQUÍ teniu tota la informació.

Per culminar l’escapada, es pot fer nit a l’hotel gastronòmic Ca l’Amagat, ubicat també a Bagà. Aquest bonic i acollidor establiment forma part del Club dels Sabors del Berguedà, una associació que vetlla pel producte local i per la famosa cuina de proximitat. Et pots delectar amb plats de nivell com el carpaccio de ceps amb vinagreta de pinyons, un formatge artesà amb personalitat com el Cuirol amb codonyat de l’Aranyonet o una carn de cabrit del Cadí-Moixeró saltada amb alls i julivert que et farà caure les llàgrimes. 

Comprova AQUÍ el menú degustació.

Parlant de formatges, no pots marxar del Berguedà sense visitar una de les seves formatgeries emblema: Formatges Cuirols (La Nou de Berguedà). En Josep Venturós regenta el negoci des de l’any 2007. Ha complert el seu somni: produir autèntiques obres d’art com les que preparava amb molt d'amor la seva àvia. Els formatges són elaborats amb llet crua, és a dir, sense pasteuritzar. D'aquesta manera es conserva el sabor vertader de la llet.

AQUÍ pots comprovar tot el procediment d’elaboració.

La formatgeria Molí de Ger (Cerdanya) és un altre punt de trobada per als amants d'aquest producte. La seva estrella és el formatge tupí. De pasta molt tova i untuosa, el seu sabor és fort i intens, persistent i agressiu, amb un regust del licor emprat en la seva elaboració. Es fermenta amb un licor en un recipient. Una delicatessen que complirà les expectatives dels més exigents.

Troba AQUÍ el producte que més desitgis.

Un altre pla que et permetrà viure aquesta terra en la seva màxima expressió pot començar amb l’itinerari de la Llúdriga pel Parc Natural del Cadí-Moixeró. Aquest transcorre pel costat del riu Segre i, juntament amb una visita a la Casa del Riu i a l'Arbreda Riberes del Segre, t’ajudarà a conèixer de la millor manera els ecosistemes de ribera i la principal protagonista: la llúdriga.

AQUÍ tens la planificació i les diferents rutes.

Després d’una bona passejada, segurament el teu estómac començarà a implorar divina clemència. Escalfa motors visitant El Tupí de la Cerdanya. Es tracta d’una empresa familiar dedicada a la producció de melmelades, salses, patés i condiments artesanals. No et pots perdre algunes de les seves especialitats: la tofonada, una salsa exquisida amb patata del bufet i tòfona negra, ideal per acompanyar amb ous o carn, o l’agromontana, una delícia amb sal, pols de ceps i espècies.

Troba AQUÍ el producte que més desitgis.

Un cop t’hagis fet amb alguna d’aquestes joies, et pots deixar anar i provar la Creperia de Bor, també ubicada a la mateixa població. Es tracta d'un espai singular on perdràs el nord amb creps, fondues, raclettes, formatges i embotits artesans. Té un jardí ideal per a aquests dies calorosos d’estiu.

I si vols que la jornada ja fregui la perfecció més absoluta, finalitza-la a l’hotel gastronòmic Muntanya & SPA. Situat al poble de Prullans, és conegut com el “Mirador de la Cerdanya” per les seves immillorables vistes de la gran vall dels Pirineus, una de les més amples d’Europa. Comprovaràs in situ com Instagram o la càmera de fotos treuen fum. I és que la comarca destaca pel seu paisatge majestuós protegit per espectaculars cims: la Serra del Cadí, la Serra del Moixeró i altres massissos més orientals com la Tossa d’Alp, el Puigllançada i el massís de Pedraforca, ja dins el Berguedà.

Comprova AQUÍ les diferents ofertes.

Justament al Pedraforca es troba el Pedraforca Parc Aventura, allí podràs passar un dia fantàstic envoltat de la naturalesa més autèntica. Et podràs sentir per un dia com Tarzan, perdut per la selva africana amb els circuits instal·lats entre arbre i arbre, amb ponts tibetans, escales, tirolines, xarxes, túnels i moltes aventures més.

Tanta activitat física demanarà una solució a l’altura. La Cervesera del Pedraforca, nascuda al mateix peu del massís, concretament a Saldes, és una cervesa artesana que recull tota l’essència del Berguedà. En un futur no massa llunyà volen que tots els ingredients, llúpol i ordi, es facin a la terra. En ple auge de les cerveses artesanals, aquesta l’has d’afegir a la col·lecció. 

AQUÍ tens tota l’oferta de cerveses.

Però tingues en compte que una cervesa fresca ha d'anar sempre acompanyada d'un bon tiberi. Dinar a algun dels restaurants que formen part del col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya és garantia d'èxit. Una aposta segura per als teus sentits. 

Localitza AQUÍ​ quin restaurant s'adapta als teus gustos.

El Berguedà i la Cerdanya juguen amb avantatge: tenen una localització ideal per fugir d’una calor que ja ens comença a atacar sense compassió, i disposen d’un trident que marca la diferència davant els seus rivals.    

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme