Nadal és una festa única a l’any plena de tradicions i costums compartits amb amics i familiars. El grau d’entusiasme és variat, va des dels que canten les nadales del supermercat, fins als que tenen fòbia al personatge vestit de vermell que toca una campana amb l’efusió del qui sap que allò només passa un cop l’any.

És l’època de l’any en què el que sempre organitza tots els saraus va de bòlit. Tot comença amb qui escriu per Whatsapp: “I si ens veiem per Nadal?”.

I és aquí on l’individu del grup que s’erigeix amb una capacitat de lideratge que ja voldrien les cheerleaders de les pel·lícules americanes, ha d’aparèixer amb tot de propostes que acontentin tots els integrants del grup. És per a tots aquests màrtirs moderns que us recomanem sis bars de tapes de Barcelona. Llocs on sentir-se a gust i ideals per arreglar el món entre tapes i cervesa.

La bodega d’en Rafel

Aquest bar de Sant Antoni és ideal per començar a discutir què s’ha de fer per Cap d’Any. Efectivament, com sempre, aneu tard.

Entre croquetes, braves i bombes tornareu a estar d’acord a no gastar-vos en una nit el sou d’un mes. Que gener és aquí a tocar i després mai en tenim ni cinc.

I mentre espereu que vinguin els d’aneu fent que faig tard, convidareu el pop, uns callos i un bon pernil tallat pel Rafel a fer-vos companyia a la taula. I una bona cervesa per maridar-ho tot com cal.

Arriben els perdoneu però és que m’he liat i el temps vola que ni te n'adones amb gana d’amanida russa, lacón, flamenquines i seitons. I amb ganes de participar en la logística de l’últim esdeveniment de l’any.

Uns pensen en la música, altres utilitzen aquella assignatura de la carrera per intentar calcular quants cavallets faran falta i alguns en si hi haurà calefacció.

I mentrestant, tu fas un glop de cervesa de Nadal de Damm mentre gaudeixes del moment. Organitzar una visita a La bodega d’en Rafel era jugar amb la carta bona. Ara, que organitzin els altres.

La Bodegueta

Tots tenim aquell company que no compra loteria perquè tot el temps que nosaltres hem destinat a somniar desperts pensant en què gastarem tots aquells calers que (encara) no tenim, ell l’ha invertit (mai millor dit) en llegir estadístiques.

Que si abans guanyaríeu un Oscar, que només hi ha un 0,0011765% de probabilitat que us toqui la Loteria Nacional... Mentre demanem una cervesa de Nadal de Damm i una tapa de formatges ja pensem en quin serà el nostre primer viatge. Londres? Nova York? Berlín? Però, on menjarem millor que aquí? Si estem gaudint d'uns ous estrellats amb foie que són d’un altre món! I encara ha d’arribar l’esqueixada de bacallà i els pebrots de Padrón. I que, ben pensat, si no ens toca res, tornarem a pensar que la veritable sort és poder compartir aquests petits grans moments amb la millor companyia a La Bodegueta de la Rambla.

Bodega Joan

El bar Bodega Joan és el lloc ideal per començar a escalfar motors davant la pregunta que segur que sortirà per Sant Esteve. El tiet picarà amb la cullereta del cafè a la copa i un cop s’haurà guanyat el silenci de tota la família s’escurarà la gola i dirà en to solemne dels que sap que tothom l’escolta: “I aquest any el Barça, què?”. Que si esperem que Messi no es lesioni, que si Piqué aquest any ha estat espectacular i que tots sabem que tot i que ella no ho dirà mai, la tieta sempre ha estat més d’Iker que de Víctor.

I mentre discutiu del Barça a la Bodega Joan podreu tornar a degustar una cervesa de Nadal de Damm amb una paella d'aquelles que et traslladen als bons dies d’estiu. Aquells en què tens tot el dia lliure per gaudir de la platja, del sol, de bona companyia, de cervesa i d’un arròs fet a foc lent.

Bodega Marcel

Anar al gimnàs, descobrir tot allò que se’ns resisteix més enllà del verb to be, intentar llegir més, apuntar-se a alguna activitat per conèixer gent nova... Entre una cervesa i una fantàstica tapa de gambes salades podeu repassar els mil i un propòsits que, aquest any que tot feia pensar que sí, ha estat de nou que no. Que només vivim una vegada i anem tan atabalats que vas decidir canviar el swing per quedar més amb els amics, perquè això de ballar tampoc fa massa per tu, que ja des de petita et deien “tu deixa’t portar” i no hi havia manera d’anar amb elegància enlloc. I entre popet i pernil del bo discutiu que l’únic instrument que sabeu tocar és la flauta i el triangle. La guitarra sempre serà aquell capritx que encara fa pols a l'habitació de casa els pares.

Brindem doncs amb la cervesa de Nadal de Damm a la Bodega Marcel, celebrant que hi ha coses que mai canvien i que hi ha tradicions que cal conservar.

Pirineus 1935

“M’ha tocat fer l’amic invisible a aquell conegut que ve de tant en tant als sopars de la colla però no sé res de la seva vida, així que doneu-me idees per no acabar-li comprant uns daus per al seu cotxe”, així comencen algunes de les discussions més abstractes sobre els regals entre amics, família i companys de feina. 

Seitons, bomba picant casolana, crestes, braves, mandonguilles per sucar-hi pa... així ja anem entrenant per a la marató culinària d’aquesta temporada. I com Pirineus 1935 és al cor de Gràcia no us faltaran botigues per trobar allò que voleu regalar.

La taverna del Born

Nadal també és molt bon moment per repassar l’any. Dedicar una mica de temps a pensar d’on venim, on anem i, el més important, serem capaços de sobreviure al primer dinar d’aquestes festes? Escudella, carn d’olla, tres canelons, una mica d’amanida per fer baixar, prunes i pinyons, ànec, petita pausa per agafar aire, torrons, neules i polvorons.

I la iaia tornarà a dir que els canelons no li han quedat com esperava, que ja no és com els altres anys i que quan ella ja no hi sigui, ja ens ho farem nosaltres. I parlant de tot això a la Taverna del Born ens adonarem que hi ha tradicions que es repeteixen a totes les famílies. Cada any, per Nadal compartim tradicions. Menjant canelons amb família i brindant amb els amics, i, com no podria ser d'altra manera, amb cervesa de Nadal de Damm. 

Contingut realitzat amb la col·laboració de Damm