Poques comarques de Catalunya poden presumir de tenir dos parcs naturals i el Baix Ebre n’és una. El Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural dels Ports conformen el mosaic de contrastos que és la regió: vegetació, aigua i gran varietat de fauna. El primer, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, és la major zona humida de Catalunya, amb una superfície de més de 300 km2. I per poder conservar aquest magnífic paisatge, l’any 1983 la Generalitat de Catalunya va aprovar la creació del parc per tal de mantenir l’equilibri entre la riquesa natural i la relació amb l’home. El segon, el Parc Natural dels Ports, és un paisatge únic a Catalunya gràcies a les formacions geològiques i la gran diversitat de la flora. El punt més alt i més rellevant del parc és el Mont Caro, amb 1.447 metres d'altitud.

El paisatge del Delta es caracteritza pels immensos camps d’arròs, les dunes, els canyissars, les llacunes i la gran quantitat d’espècies animals que l’habiten. I perquè ho pugueu comprovar, us proposem visitar el Centre d’Interpretació Apícola Muria.

Autor fotografia: Muria

Esport, natura i família és el que et recomanem amb el recorregut en bicicleta per la Via Verda del Baix Ebre. És una ruta de 25 quilòmetres de distància que ressegueix l’últim tram de les antigues vies del ferrocarril entre La Puebla de Híjar i Tortosa, al seu pas per la comarca del Baix Ebre. I perquè estigueu alerta, unes grans pedres juntament amb restes de rails senyalen el començament del trajecte.

Al Baix Ebre podem degustar una gran varietat d’arrossos (DOP Arròs del Delta de l’Ebre), així com diversos plats a base de peix i marisc. És per això, que per recuperar les forces i encarar de la millor manera la tarda, us proposem dinar al restaurant El Molí dels Avis. Un restaurant especialitzat a preparar tonyina vermella del Delta, que forma part del col·lectiu de cuina del Club Gastronòmic de l’Ametlla de Mar. Però no patiu els que no sou gaire amants del peix, perquè existeix, alhora, una gran varietat de carns com l’estofat de cabra i de porc senglar, l’ànec a la brasa o les baldanes de l’arròs.

I per finalitzar la jornada, us recomanem descansar a l’Hotel Villa Retiro de Xerta. L’edifici de l’hotel va ser encarregat per un indià i construït l’any 1882 per Josep Fontserè i Mestre, que va ser mestre de Gaudí.

Autor fotografia: Hotel Villa Retiro

La seva bellesa i valor arquitectònic, barreja d’estil colonial i modernista, l’han convertit en edifici protegit per la Generalitat de Catalunya.

Autor fotografia: Hotel Villa Retiro

I pels més exquisits, el xef del restaurant, Francesc López, és l’únic al Baix Ebre reconegut amb una Estrella Michelin. El Francesc López és la quarta generació de restauradors i, juntament amb el seu equip, elaboren una cuina basada en el producte i el mercat amb tocs d’innovació sense perdre l’essència de la cuina tradicional.

Parlar dels rius al Baix Ebre és parlar del riu Ebre. I per la Ribera d’Ebre, el riu ho és tot. Des de Riba-roja fins a Miravet, la personalitat dels pobles està fortament marcada per l'omnipresència del riu. La Ribera d’Ebre és una de les comarques de les Terres de l’Ebre que s’estén a banda i banda del riu al llarg de 40 km. Durant l’Edat Mitjana va ser terra musulmana i, tot i que la reconquesta va anar acabant a poc a poc amb la cultura àrab, encara queden vestigis d’aquella època d’esplendor.

Pels que voleu conèixer la comarca gràcies al turisme gastronòmic, un plat destacat són les flors de carbassa arrebossades, que es pot combinar amb alguna de les postres emblemàtiques de la Ribera, com la coca de cireres o unes capsetes, unes delicioses merengues servides en una capseta de magdalenes. Però entre totes les receptes de la comarca, la clotxa és el plat principal per excel·lència. Un plat que diu molt dels orígens de pagès de la comarca i alhora posa de relleu la senzillesa i riquesa de la nostra gastronomia. Els pagesos preparaven aquest plat per endur-se’l al camp i menjar-lo després del gran esforç. La clotxa consisteix a buidar un pa de pagès i farcir-lo d’arengades, sardines, alls, cebes i tomàquets escalivats. Per poder tastar aquesta recepta, us recomanem anar a dinar al restaurant del càmping de Riba-roja i completar la tarda amb una excursió fins a Ascó i agafar el llagut Lo Roget, una rèplica de les embarcacions tradicionals emprades durant segles a la Vall de l’Ebre per poder gaudir del paisatge més verge de la comarca.

Autor fotografia: Félix Lorenzo

Per abaixar el dinar, us proposem una visita guiada d’uns 45 minuts al castell de Miravet, una fortalesa imponent envoltada per una muralla de 25 metres d’alçada que sembla sorgir de les roques. En acabar la visita, podeu passejar pel poble i comprar oli d’oliva d’arbequina verge extra que produeix Les Àrgoles. Un oli perfecte per adobar una bona amanida amb productes de l’horta, per acompanyar una llesca de pa de pagès i per amanir una escalivada tradicional.

I si ja saliveu... menú diari, menú degustació, menú gastronòmic, carta i picadetes. Això és el que ofereix l’Hostal Gastronòmic La Creu, a Móra d’Ebre, un restaurant especialitzat en cuina catalana que acompanya els plats amb una carta de vi amb els vins més representatius de les denominacions d’origen del sud de Catalunya.

Autor fotografia: Hostal Gastronòmic la Creu

Pels més aventurers, l’estada a l’hostal la podeu completar amb una sortida en piragua pel riu Ebre o una jornada d’escalada al barranc del Foix a Tivissa. La navegació fluvial és l’activitat turística per excel·lència a la comarca. En el passat, el riu Ebre era una autopista de mercaderies i, en el present, és un regal per gaudir dels boscos de la Ribera, el cant dels ocells i la remor de l’aigua. 

Autor fotografia portada: Félix Lorenzo

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme