Els orígens de Catalunya estan estretament units a la comarca d'aquesta setmana: el Ripollès, terra de mites, llegendes i edificis monumentals. Aquest territori, que discorre entre muntanyes, valls i cingleres, posseeix una de les concentracions d'art romànic més grans dels Pirineus i de les més importants d’Europa. Un centenar de monuments, repartits pels 19 municipis de la comarca, la converteixen en un enclavament predilecte per als amants de l'arquitectura i la bellesa senzilla del romànic. D'entre aquest repertori monàstic de primer ordre, en sobresurt la magnífica Santa Maria de Ripoll. La cuina ripollesa, autèntic cor de la casa de muntanya, ha estat el refugi d’un receptari basat en els bolets, els embotits de porc, els formatges, la caça i la carn de vedella i xai. Tot plegat (per si fos poc) embolcallat en un paisatge clapejat de boscos, horts, ramats i corrals, que regalen a la gastronomia catalana productes tan preuats com el xai del Ripollès.

Autor fotografia: M.A.S.

Us proposem, doncs, la ineludible visita al monestir de Santa Maria de Ripoll. Fundat l'any 879 pel comte Guifré el Pilós i ocupat per una comunitat de monjos benedictins fins el 1835, quan fou saquejat i incendiat. Al llarg dels segles ha passat per diverses reformes, especialment ampliacions, i entre el 1886 i el 1893 fou definitivament restaurat sota la direcció del bisbe Morgades. A l’exterior, el visitant s'ha de fixar en el campanar, els set absis i sobretot en l'emblemàtica portalada, construïda al segle XII i considerada un dels monuments romànics més importants del món. La seva iconografia treballada minuciosament sobre pedra narra passatges de la Bíblia com la història de Caïm i Abel, l’entrega de les taules de la Llei de Jahvè a Moisès o el judici de Salomó.

Aquí podràs trobar tota la informació sobre la visita al monestir de Ripoll

Autor fotografia: Fogons de la Vall de Ribes

Per recuperar forces després d'aquesta visita a les arrels del romànic podreu dinar en un dels restaurants dels Fogons de la Vall de Ribes, un col·lectiu que té l’objectiu de cercar i divulgar els fonaments de la cuina tradicional pirinenca. El client pot preparar-se per a una descoberta gustativa a través del llegat culinari del Ripollès.

Aquí podràs trobar tota la informació sobre els Fogons de la Vall de Ribes

Autor fotografia: FGC

Si el que es busca és repòs i passar uns dies per descobrir amb calma els secrets d'aquesta terra, l’hotel gastronòmic Els Caçadors de Ribes és una bona opció. La proposta és seductora: allotjar-se en un espai amb encant, en un poble pintoresc com Ribes de Freser i molt a prop del cremallera de Vall de Núria i de l'estació d'esquí de La Molina. Aquesta activitat es pot combinar amb la ruta senderista pel Camí Vell de Núria a Queralbs, un traçat de set quilòmetres, amb 800 metres de desnivell, que es fa en unes tres hores. Per arribar fins a Núria es pot fer servir el cremallera.

Informa't de les activitats a hotels de Ribes, Camí Vell de Núria a Queralbs i sobre el cremallera

Autor fotografia: Servicios Editoriales Georama

L'artesania ha assolit el grau d'excel·lència a Cal Xec, on s'elaboren des de 1870 de manera tradicional, llonganisses, bulls, botifarres i molts altres productes del porc, de màxima qualitat.

Per completar el dia, es pot fer una excursió en bicicleta per la via verda Ruta del Ferro i del Carbó.

Autor fotografia: Miquel Parés

Autor fotografia portada: Cablepress

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme