Atac unànime de l'oposició barcelonina a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Després de tres nits d'aldarulls al barri de Gràcia, com a conseqüència del desallotjament dilluns del Banc Expropiat, els grups municipals de CiU i Ciutadans han exigit a l'equip de govern i, en concret, al tercer tinent Jaume Asens que faci de mediador perquè, en paraules del regidor de C's Paco Sierra, "va ser advocat dels okupes". 

La petició té un punt d'irònica, quan fa només tres dies Asens va ser el blanc de totes les crítiques, també de la Guàrdia Urbana, per haver suposadament pressionat l'advocada d'un agent per tal que no demanés la presó pel manter que el va agredir. Aleshores Colau va defensar la seva tasca, al·legant que va ser un "malentès", si bé ara aposta perquè siguin els veïns qui portin les converses. 

Però després de destrosses que ascendeixen a més de 100.000 euros, desenes de ferits i una tensió que va creixent dia a dia, els grups exigeixen que l'Ajuntament, que creuen vinculat a aquests moviments, pugui buscar "una alternativa" que serveixi com a treva o com a solució del conflicte. De moment hi ha convocatòries cada nit fins dissabte, i caldrà veure com evoluciona. 

El lloguer

"L'única genialitat és deixar de pagar el lloguer", s'ha queixat avui Xavier Trias a Onda Cero, afegint que "em costa d'entendre que no s'hagi fet absolutament res durant aquest any" per resoldre la situació de Banc Expropiat. "Sabien que fer això faria que el propietari demanés que es fes fora la gent", ha lamentat, reivindicant que el local "tenia una baixa incidència de queixes veïnals i una altra integració al barri", i cosa per la qual el cos policial ja havia advertit que el desallotjament seria molt conflictiu.

El fet és que els convergents, just després dels incidents de Can Vies ara fa dos anys, van decidir pagar un lloguer de 5.500 euros mensuals, que els okupes afirmen que va ser "en secret", i que Colau es nega a pagar per "desorbitat". De fet, el gener d'aquest any la líder dels comuns va decidir no renovar-lo, i era cosa de poc temps que el jutge dictés el desallotjament d'aquest espai privat.

Amb tot, pels de Ciutadans, Barcelona s'ha convertit en una ciutat 'okupafriendly'. A més, per Sierra, té base en la "desautorització que pateix la Urbana, que genera un efecte trucada". 

oCUPats

La defensa de l'actuació dels Mossos d'Esquadra per part del consistori ha indignat la CUP, diversos membres de la qual han assistit a les manifestacions, com és el cas del regidor Josep Garganté o les diputades Mireia Vehí i Eulàlia Reguant. Durant aquests dies "estem veient una total impunitat dels Mossos", ha assegurat Maria Rovira, que ha demanat a l'alcaldessa que "es pronunciï contra la violència policial que s'està exercint i que es trenqui amb el discurs criminalitzador dels moviments socials tant per part de la Generalitat com d'algunes persones de l'Ajuntament".

Rebuig total al desallotjament. La raó és que "és un centre d'ús social, de contrapoder i lliure de masclisme i del sistema capitalista". Per això Rovira ha advertit que "aquí seguirem estant, no ens hem mogut ni una coma". "Vam estar amb l'Ateneu Popular de l'Eixample, amb Can Vies i una vegada més creiem que hem d'estar amb els companys que han donat vida a l'espai del 'Banc Expropiat', en un barri que s'està destruint com a conseqüència del model i la marca Barcelona i d'aquesta ciutat de cartró pedra de cara als turistes", ha insistit.