El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) amb el vot a favor de Barcelona en Comú i d'ERC i amb l'abstenció de la CUP. Els cupaires, però, han acusat l'executiu d'Ada Colau de fer "xantatge" per aconseguir que aquest pla tirés endavant, i han ironitzat que això els passa també a l'altra banda de la plaça Sant Jaume.

"O Mas o març. O pressupostos o no hi ha referèndum. O m'aproveu el PEUAT o s'aixequen les llicències. O PEUAT o barbàrie. I és en aquest escenari que permetem l'aprovació", ha resumit la regidora María José Lecha. Ciutadans ha demanat la votació nominal per protegir-se de possibles accions judicials d'operadors hotelers i turístics. Hi ha votat en contra, igual que CiU i el PPC.

Document de "consens i denúncies"

La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha reconegut que "potser la ciutat fa tard" regulant ara els allotjaments turístics, perquè "molta gent ja ha estat expulsada del seu barri per culpa de la pressió immobiliària vinculada al turisme". També ha admès que "revertir segons quines repercussions que ha tingut la substitució de l'habitatge per allotjaments turístics és molt difícil", però en tot cas ha remarcat que com a mínim es pot arribar a temps per "fer les coses millor, per evitar que això continuï passant".

Per la seva banda, el regidor del PSC Daniel Mòdol ha apuntat que segurament aquest no és el pla del PSC, però tampoc de cap grup polític, sinó un document "de consens i renúncies" que cal aprovar per "frenar un procés" i també per "engegar-ne un altre", el de reflexió per veure quines eines té l'Ajuntament per regular un sector que és un dels motors econòmics de la ciutat. 

Des d'ERC, Jordi Coronas ha opinat que "entre els que volen hortets i hotels hi ha un camí del mig", i ha considerat "evident" que calia regular la situació turística a la ciutat, producte d'anys i anys de polítiques que "no han estat atentes als canvis que s'estaven produint". "Aquest pla és bo", ha conclòs el republicà.

Per a CiU, "un despropòsit"

Des de CiU, Jordi Martí ha constatat que el PEUAT "és una història carregada de mancances, despropòsits i errades", i ha criticat el seu "biaix ideològic". El pla, ha continuat, és "encara pitjor" que el que es va plantejar inicialment des del govern, "que ha preferit pactar amb plataformes que criminalitzen el turisme, amb els partits d'esquerra i els sectors que malden pel decreixement". 

En la mateixa línia, el regidor de C's Koldo Blanco ha lamentat que aquest instrument tingui com a objectiu "el decreixement indiscriminat en lloc del creixement ordenat". Ha assegurat que el seu grup ha fet tot el possible per flexibilitzar aquesta norma, però ha lamentat que Ada Colau hagi apostat per un pacte amb ERC i la CUP i per un "enfoc prohibicionista" en comptes de per una "regulació sensata". Blanco ha lamentat especialment que el PSC estigui en aquest bloc, i que ERC "hagi fet un gir cap a posicions tan restrictives".

El popular Alberto Fernández Díaz ha advertit que aquest és un PEUAT que "frenarà la inversió i la creació d'ocupació", i sobretot ha alertat que "generarà inseguretat jurídica i no garantirà el descans dels veïns ni la convivència dels barris". Fernández Díaz ha reclamat una comissió de seguiment sobre aquesta mesura.

Què és el PEUAT?

El PEUAT s'ha aprovat aquest mes de gener poc abans que vencin les diferents moratòries de llicències hoteleres, la primera la de Gràcia, el 17 de març. El pla contempla quatre zones: la primera és de decreixement hoteler, la segona és de manteniment, la tercera és de creixement sostingut i la quarta té a veure amb altres àmbits que tenen una regulació específica. Les negociacions amb la CUP i amb ERC han comportat l'ampliació de la zona de decreixement, on l'oferta hotelera ha de disminuir. 

També s'ha modificat el concepte de "disconformitat", de forma que el pla sí que preveu ara les reformes i rehabilitacions que els hotels poden fer, que són gairebé totes excepte l'enderroc de l'edifici. Així mateix, es flexibilitza l'obertura d'hotels a les zones on es permet el creixement. Pel que fa als pisos turístics, només se'n podran obrir en ubicacions més perifèriques si abans es tanquen al centre. A més, hauran d'ocupar edificis sencers que no hagin estat abans habitatges residencials.

El govern i ERC van arribar a un acord d'última hora just abans que el PEUAT passés el tràmit en comissió. El grup d'Alfred Bosch va plantejar dues condicions: incrementar els inspectors de pisos turístics il·legals i consultar la ciutadania sobre tres projectes concrets. Finalment s'ha pactat que de les 40 persones que hi ha ara mateix per detectar apartaments sense llicència, es passi a 80 durant el 2017 (40 inspectors i 40 visualitzadors) i a 110 el 2018. A més, es planteja que aquest fenomen estigui "sota control" durant el 2023.