El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres un codi ètic que manté la possibilitat de nomenar familiars com a personal eventual. El codi ha prosperat amb els vots de BComú, PSC, Cs, ERC, el PPC i el regidor no adscrit de Demòcrates, mentre que el grup demòcrata (PDeCAT i Unió) s'hi ha abstingut i la CUP hi ha votat en contra. El codi serà d'obligat compliment per a càrrecs electes, personal eventual, directors i gerents municipals. En total, afecta a unes 480 persones.

Col·locar els familiars

ERC ha afegit una esmena que estableix que l'Ajuntament s'ha d'abstenir de nomenar personal amb qui pugui haver "conflictes d'interès familiar", però finalment no ha prosperat. El govern municipal no considera que això introdueixi cap novetat, perquè la llei diu que en el nomenament de càrrecs eventuals no hi ha conflicte d'interès. 

Finalment, després d'elaborar més de 20 codi ètics, entre les mesures que inclou no figura la prohibició de nomenar familiars com a càrrecs de confiança, tal i com havia demanat l'oposició. 

Què estableix doncs?

El nou codi ètic rebre regals de més de 50 euros i els viatges injustificats, i preveu un règim de sancions. Amb el codi es crea també un comitè d'ètica que serà escollit per dues terceres parts del plenari.

A més, estableix que han de passar un mínim de dos anys abans de poder treballar en empreses que hagin estat relacionades amb l'Ajuntament. També obliga a fer declaració de patrimoni.

Dures crítiques

El regidor del Grup Demòcrata Jordi Martí ha constatat la "poca credibilitat" que té el govern municipal en matèria d'ètica i transparència, i s'ha preguntat si aquest text "impedirà que continuï contractant familiars". S'ha referit a les parelles de Gerardo Pisarello i d'Eloi Badia, que també treballen per l'Ajuntament. 

Davant aquestes paraules, Asens ha acusat el PDeCAT de "filibusterisme" i ha diferenciat entre càrrecs directius i eventuals.

Per la seva banda, la CUP l'ha rebutjat per considerar-lo insuficient. El tinent d'alcaldia Jaume Asens ha lamentat que els anticapitalistes hagin votat en contra del codi a l'Ajuntament i en canvi avalés el que va aprovar el Parlament, que és molt menys ambiciós. Asens ha acusat el PDeCAT de "filibusterisme" i ha diferenciat entre càrrecs directius i eventuals.