L'Ajuntament de Barcelona projecta invertir 9,6 milions d'euros en renovar i mantenir l'arbrat de la ciutat en els propers 20 anys. El Pla Director de l'Arbrat (2017-2037), titulat "Arbres per viure", preveu incrementar un 5 % la superfície arbrada de la ciutat. Aquest pla ha estat elaborat per més de 700 professionals i tècnics i proposa un canvi substancial en l'arbrat urbà: aposta per potenciar la varietat d'espècies, reduïnt aquelles que tenen més problemes sanitaris i plantant arbres més preparats per afrontar el canvi climàtic. Així, és previst reduir el nombre de plàtans, molt sensibles a l'estrès hídric i molt afectades per un paràsit, el tigre del plàtan. Si el 1992 els plàtans suposaven el 50 % de l'arbrat públic, el nou pla preveu que el seu nombre es redueixi fins a representar el 15 %. També s'ha planejat continuar retirant palmeres, que estan molt afectades per l'insecte morrut des de fa anys. Els tarongers es limitaran a alguns espais molt determinats i no es plantaran més lledoners.

Substituts

Seran substituïts per noves espècies, més resistents a la sequera, a la contaminació, als paràsits, a la salinitat i a les altes temperatures. S'intentarà plantar arbres que ofereixin més ombra, que siguin més vistosos en color i en floració i que tinguin major atracció de fauna. Entre les espècies que han estat proposades per ampliar la seva presència a la ciutat cal destacar l'arbre del foc (Brachychiton acerifolium), la chitalpa (Chitalpa taschkentenis), l'auró blanc (Acer campestre), el tamariu rosa (Tamarix ramossisima) i la perera de Chanticleer (Pyrus calleryana ‘Chanticleer'). En canvi, s'ha valorat que alguns arbres autòctons com pins, oliveres, alzines o roures, no són les millors espècies per l'arbrat de carrer perquè tenen un creixement lent, un port massa obert i la contaminació els ennegreix el tronc. 

Més pressupost

El Pla té un pressupost de 9,6 milions d'euros anuals i d'aquests, 8,3 milions estaran dedicats al manteniment de l'arbrat de la ciutat. Això suposa un 16% més de la inversió actual. El patrimoni arbori municipal gestionat per Parcs i Jardins, en el que se centra aquest pla, és de 313.783 unitats: 201.283 arbres en trama urbana, 39.000 arbres en parcs i jardins i 73.500 arbres en zones forestals. L'arbrat públic compta amb 170 espècies diferents.

1.400.000 arbres

El Pla Director de l'Arbrat de Barcelona ha calculat que a Barcelona hi ha més d'1,4 milions d'arbres. Aquesta xifra aproximada, inclou tots els arbres de la ciutat: els dels espais forestals de Collserola, Montjuïc i els Tres Turons, els arbres de carrer, els de parcs i jardins públics i privats, i els de totes les entitats i institucions. L'arbrat cobreix el 25,20% de la superfície de la ciutat. Els arbres més comuns dins l'àrea urbana de Barcelona són el plàtan (Platanus x acerifolia), amb 18.744 exemplars (8,8% de la població de verd urbà), el xiprer de Lambert (Cupressus macrocarpa) amb 15.620 exemplars (7,4%), la troana (Ligustrum lucidum), amb 13.668 peus (6,4%) i el lledoner (Celtis australis), amb 11.715 exemplars (5,5%).  Més enllà de la ciutat, a Collserola, l'alzina i el pi blanc són els arbres més comuns.