Les reixetes del Banc Expropiat de Gràcia s'han cobert avui de margarides blanques. Davant del local en què ja no hi passa el sol, una desena de voluntaris s'han concentrat per reivindicar la tasca que exercien com a actor social del barri. Les corredisses i la tensió nocturna s'han canviat per un distès berenar de llesques de pa amb xocolata , recordant la labor com a Banc d'Aliments pels més necessitats. La fleca del davant, i allò de la competència deslleial, els hi importa un rave, són anticapitalistes.

Amb una placa i tinta, i sota la mirada atenta d'una patrulla dels Mossos, han imprès en llençols de colors banderoles casolanes: "Nosaltres també som el Banc Expropiat". L'habitual activitat frenètica de la Travessera de Gràcia ha atret locals i estrangers, curiosos que fullejaven publicacions antisistema, com 'La Metxa', mentre prenien un got de suc. "Se'ns estan acumulant", deia, malgrat tot, una de les voluntàries, sobre les teles.

Mentrestant a les parets tapiades s'hi acumulaven eslògans i escrits. També a la taula, on alguns plats de ceràmica col·locats estratègicament han evitat que el vent se'ls emportés Torrent de l'Olla avall. "El que calen són mil bancs expropiats a cada barri", o "El Banc es defensa", clamaven.

"Això encara escalfarà més les coses", ha assegurat un veí a El Nacional, sobre l'absolució avui dels Mossos que van treure un ull a Esther Quintana. Amb vuitanta anys a les espatlles, i amb to fluix però decidit,  s'ha posat de costat dels activistes. "És normal", ha reblat, mentre afegia que la crisi econòmica ha estat "una estafa".

Amb tres nits d'aldarulls a la motxilla i un dia de tranquil·litat, qui sap quan poden tornar les càrregues i les persecucions. No volen negociar, no volen canviar de local. Volen continuar on eren i afirmen que no s'aturaran. 

Tot això ha obligat els mitjans a posar el focus en aquest espai, que dilluns va ser desallotjat per petició del propietari Manuel Bravo. Hi ha una clara animadversió cap als professionals de la comunicació. "No feu fotos de les cares" o "quatre anys fent el mateix i no hi éreu", han clamat, generant cert malestar.